Żołądki kurczaka duszone z pieczarkami, papryką i serem pleśniowym

 

Żołądki kurczaka duszone z pieczarkami, papryką i serem pleśniowym

Danie specjalnie dla wielbicieli podrobów, pyszne, aromatyczne i nieco pikantne

Co potrzeba:

  • 1,5 kg żołądków kurzych,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 duża czerwona mięsista papryka,
  • 1 papryczka chili z pestkami,
  • 125 g sera pleśniowego typu camembert lub bree,
  • Masło,
  • Sól,
  • Pieprz

Wykonanie:

Żołądki płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, dajemy na dużą patelnię bez tłuszczu. Na początku smażymy na mniejszym płomieniu, często mieszając, a jak zaczną puszczać płyn, posypujemy 1 płaską łyżeczką soli, przykrywamy, dusimy 1,5 godziny. Mieszamy co jakiś czas. Powinno powstać tyle płynu, że nie trzeba dolewać wody. Po tym czasie sprawdzamy, czy żołądki są miękkie. Jeśli są jeszcze twarde, dolewamy odrobinę wody i dusimy jeszcze ok. 30 minut. W trakcie duszenia żołądków obieramy pieczarki ze skóry, płuczemy, kroimy w plasterki, przekładamy do miski. Do osobnego naczynia kroimy czerwoną paprykę w mniejsze kawałki i papryczkę chili drobno. Kiedy żołądki są miękkie, przekładamy je bez płynu na talerz a na patelnię dajemy 1 łyżkę masła, przekładamy pieczarki, mieszamy, zwiększamy płomień, dusimy do prawie całkowitego odparowania płynu, przekładamy do miski z żołądkami bez płynu. Na patelnię dajemy 1 łyżkę masła, przekładamy obie papryki, dusimy do zeszklenia, na koniec dajemy pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy, dusimy jeszcze chwilę, aż się rozpuści, cały czas mieszając. Dodajemy z powrotem żołądki  z pieczarkami, mieszamy, dusimy 3-4 minuty.

Smacznego :))

żołądki kurze, kurczak, ser pleśniowy, pieczarki, czerwona papryka, papryka chili

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1