Pasta di Positano - makaron (prawie) bez gotowania

Pasta di Positano
Pasta di Positano

Gor膮co dzisiaj, prawda? A jak gor膮co to i gotowa膰 si臋 nie chce? 馃槈 No to mam dla Was przepis, na doskona艂y makaron, kt贸ry gotowania nie wymaga. No, prawie - sam makaron jednak ugotowa膰 trzeba. Ale ca艂ej reszty ju偶 nie. Za to w rezultacie otrzymujemy szybkie w wykonaniu, lekkie i pyszne danie, w sam raz na upa艂y. Polecam mocno!


Sk艂adniki [na 4 osoby 馃懕馃懕馃懕馃懕]:

  • 400g d艂ugiego makaronu (vermicelli, spaghetti lub linguine)
  • 500g pomidork贸w koktajlowych
  • po艂贸wka cebuli (lub szalotka)
  • 2 z膮bki czosnku
  • 2 艂odygi selera naciowego
  • p臋czek pietruszki
  • gar艣膰 li艣ci bazylii
  • 1 艂y偶eczka suszonego oregano
  • oliwa (najlepsza jak膮 mamy)
  • s贸l i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • selera cebul臋 i 1 z膮bek czosnku obra膰 i jak najdrobniej posieka膰 (je艣li kto艣 posiada, mo偶na u偶y膰 mezzaluny albo rozdrabniacza do warzyw);
  • posieka膰 pietruszk臋 i bazyli臋;
  • przygotowa膰 misk臋 wielko艣ci takiej by zmie艣ci艂y si臋 wszystkie sk艂adniki oraz makaron i wysmarowa膰 j膮 od wewn膮trz przekrojonym, drugim z膮bkiem czosnku;
  • do miski wrzuci膰 posiekane warzywa i zio艂a (od艂o偶y膰 troch臋 pietruszki do przybrania na koniec na talerzach), doda膰 oregano i 4-5 艂y偶ek oliwy, doprawi膰 sol膮 i pieprzem i dobrze wymiesza膰;
  • przykry膰 i odstawi膰 w temperaturze pokojowej na godzin臋 lub dwie;
  • ugotowa膰 makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie;
  • ugotowany makaron odcedzi膰, przerzuci膰 do miski z warzywami i wszystko dobrze wymiesza膰. W razie potrzeby doda膰 troch臋 oliwy;
  • podawa膰 natychmiast, posypany siekan膮 pietruszk膮.

Smacznego! 馃榾

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz