poniedziałek, 21 czerwca 2021

Tort słony karmel w truskawkami

 Tort truskawkowo karmelowy z orzechami. Czy może być coś lepszego. Dużo w nim likieru słony karmel, oczywiście karmelu który bardzo łatwo się robi. Do tego truskawki świeże i liofilizowane.




 
 

 
 





 

 
 
 

biszkopt:

6 jajek wielkość M

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2/3 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki cukru kokosowego

 

karmel:

200 g cukru kokosowego

80 g masła

120 ml śmietanki kremówki 30 %

szczypta soli

krem:

250 g serka mascaropne

500 ml śmietanki kremówki 36 %

2 łyżeczki żelatyny

1/2 porcji sosu karmelowego

 

pozostałe:

100 g orzechów laskowych prażonych

20 dkg truskawek

truskawki liofilizowane

5 cukierków krówki

dekoracja karmelowa 

250 ml likieru słony karmel Bocian

 

Biszkopt:


Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. 

Sos karmelowy:

Cukier przesypuję na patelnię z grubym dnem i rozpuszczam na niedużym ogniu. Nie mieszam, tylko obracam patelnią. Jak cukier rozpuści się i skarmelizuje, dodaję masło i szybko mieszam trzepaczką. Zdejmuję patelnię z ognia i wlewam strumieniem małym śmietanę i cały czas mieszam. Na końcu dodaję sól. Wlewam do miseczki. Sos jak ostygnie zgęstnieje. Trzy łyżki sosu odkładam do dekoracji tortu.

Krem:

Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijam mikserem. Dodaję połowę zimnego sosu karmelowego i mieszam. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję dwie łyżki masy karmelowej i hartuję żelatynę. Wlewam cienkim strumieniem do kremu i cały czas mieszam mikserem. 

Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam likierem, smaruję 1/3 kremu. Orzechy mieszam z drugą połową karmelu. Wykładam na krem. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam likierem, smaruję 1/3 kremu, układam plasterki truskawek które wduszam w krem. Ostatni blat biszkoptu nasączam. Smaruję kremem. Boków tortu nie smaruję. Tort składam w obręczy i wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień dekoruję truskawkami świeżymi, liofilizowane mielę i posypuję nim tort.Polewam karmelem, dodaję cukierki, orzechy w karmelu.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz