Wielu z was zna przepisy typu orientalnego głównie z kurczakiem. A co Wy na to, aby dodać wołowinę? Danie ma zupełnie inny smak, niż typowe potrawy azjatyckie. Sos jest bardzo gęsty i idealnie pokrywa wszystkie warzywa i mięso. Makaron ryżowy lub ryż będą wspaniałymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie. 🙂

Orientalna wołowina

porcja dla   2 osób

Składniki:

około 100 g makaronu ryżowego lub 3/4 szklanki ryżu białego/basmati

około 100 g wołowiny

1/2 papryki

1/3 cukinii

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki świeżo startego imbiru

1/2 szklanki sosu sojowego

1/2 szklanki wody

1/2 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżka cukru ( może być ksylitol lub trzcinowy )

szczypta pieprzu

2 łyżki octu ryżowego

szczypta kurkumy, papryki słodkiej, chilli i cynamonu

Przygotowanie:

  • Makaron zalać osoloną, wrzącą wodą na około 10 min. Po tym czasie odcedzić.
  • Wołowinę pokroić na dość dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić na duże piórka. Czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w słupki a cukinię na połówki w plastry cukinii. Muszą być dość grube.
  • Do rondelka dodać sos sojowy, przyprawy i cukier. W szklance rozpuścić w wodzie mąkę i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia.
  • Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty a następnie dodać paprykę i cukinię. Smażyć przez 3 minuty na dużym ogniu. Następnie dodać wołowinę i smażyć dość krótko przez około 5 minut. Jeśli będziemy smażyć dłużej wołowina będzie twarda.
  • Na patelnię wlać wcześniej przygotowany sos i wymieszać.
  • Danie wyłożyć do miski i podawać.

Smacznego!

IMGP7621j.jpg

2 uwagi do wpisu “Orientalna wołowina

Dodaj komentarz