porcja dla jednej osoby
Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka (roślinne, zwierzęce lub woda)
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 laski wanilii
4 daktyle
owoce ( ja dałam truskawki )
kilka pistacji, orzechów pekan
opcjonalnie: miód
Przygotowanie:
Kaszę przepłucz pod wodą i wsyp do gorącego mleka. Dodaj cynamon i nasiona wanilli. Gotuj około 8 min pod przykryciem na minimalnym ogniu. Po tym czasie wyłącz gaz i pozostaw ją na kilka minut.
Ugotowaną kaszę przelej razem z niewchłoniętym mlekiem do blendera i zacznij miksować. Jeśli jest zbyt gęste dolej wody lub mleka. Miksuj dalej.
Truskawki pokrój na mniejsze części, młotkiem rozbij pistacje, lekko podpraż połamane orzechy pekan. Daktyle pokrój.
Do miski wyłóż zblendowaną kaszę i posyp orzechami, pistacjami. Dodaj daktyle, polej miodem, a na środku połóż truskawki.
wygląda obłędnie, na pewno była pyszna! 🙂
PolubieniePolubienie