porcja dla jednej osoby

Składniki:

1/3 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka mleka (roślinne, zwierzęce lub woda)

1/3 łyżeczki cynamonu

1/2 laski wanilii

4 daktyle

owoce ( ja dałam truskawki )

kilka pistacji, orzechów pekan

opcjonalnie: miód

Przygotowanie:

Kaszę przepłucz pod wodą i wsyp do gorącego mleka. Dodaj cynamon i nasiona wanilli. Gotuj około 8 min pod przykryciem na minimalnym ogniu. Po tym czasie wyłącz gaz i pozostaw ją na kilka minut.

Ugotowaną kaszę przelej razem z niewchłoniętym mlekiem do blendera i zacznij miksować. Jeśli jest zbyt gęste dolej wody lub mleka. Miksuj dalej.

Truskawki pokrój na mniejsze części, młotkiem rozbij pistacje, lekko podpraż połamane orzechy pekan. Daktyle pokrój.

Do miski wyłóż zblendowaną kaszę i posyp orzechami, pistacjami. Dodaj daktyle, polej miodem, a na środku połóż truskawki.

 

Jedna uwaga do wpisu “Kasza jaglana z owocami

Dodaj komentarz