czerwca 18, 2021

Owsiane naleśniki z nadzieniem jabłkowo-brzoskwiniowym

Naleśniki to jedna z moich ulubionych opcji śniadania na słodko.

Jedną z najprostszych opcji są po prostu naleśniki z dżemem - proste, ale pyszne.

Inną opcją mogą być np. naleśniki czekoladowe - słodkie same w sobie 😊

Dziś jednak postanowiłam przygotować coś jeszcze innego - owsiane naleśniki z nadzieniem owocowym. A że akurat miałam w kuchni jabłka i brzoskwinie, wybór owoców do nadzienia był prosty 😉



Owsiane naleśniki z nadzieniem jabłkowo-brzoskwiniowym - przepis na 4 porcje

Do przygotowania naleśników będziesz potrzebować:

  • szklankę mąki owsianej,
  • szklankę mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • jajko,
  • sól.
Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebować:
  • 4 jabłka,
  • 4 brzoskwinie,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • szczyptę cynamonu cejlońskiego,
  • 2 goździki,
  • łyżkę masła klarowanego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 100ml wrzątku.

1. Połącz wszystkie składniki na naleśniki, dokładnie wymieszaj, odstaw na 15-20 minut i usmaż. Mi wyszło 8 naleśników.
2. Jabłka i brzoskwinie obierz ze skórki, pokrój w cząstki i skrop sokiem z cytryny.
3. Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim jabłka, a gdy zmiękną dodaj brzoskwinię i smaż razem przez chwilę.
4. W międzyczasie wymieszaj ksylitol z cynamonem, dodaj goździki i zalej wrzątkiem - wymieszaj do rozpuszczenia słodzika.
5. Gotowy roztwór wlej do owoców i smaż do odparowania płynu.
6. Tak przygotowany mus nałóż na naleśniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger