środa, 16 czerwca 2021

CHŁODNIK TRUSKAWKOWY Z CHRUPIĄCYM CIASTKIEM

Orzeźwiający, lekki, idealny deser na lato, zwłaszcza dla tych, którzy dbają o linię, jest szybki i łatwy w przygotowaniu, na pewno przypadnie do gustu wszystkim. Życzę Wam wszystkim słonecznego i przyjemnego lata.






Przygotowanie: 15 min.

Pieczenie: ok. 10 min.

Proporcje dla 4 osób:

● 20 g cukru trzcinowego

● 20 g masła

● 40 g mąki T55

● 30 g białek jajka (około 2 białka)

● 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)

● 0,5 g drobnej soli

● 500 g dojrzałych, aromatycznych truskawek

● około 3 łyżeczki stewii (wedle uznania)

● 1 cl octu balsamicznego

 

Przygotowanie

Masło roztop i wymieszaj z cukrem trzcinowym.

Domieszaj sól i ziarenka wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii.

Dodaj przesianą mąkę i lekko roztrzepane widelcem białka. Dokładnie wymieszaj całość.

Przy pomocy szpatułki rozprowadź ciasto na silikonowej macie, formując podłużne płaskie ciastka na kształt „języków”. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż się zezłocą, odstaw do ostudzenia. (przechowują się przez kilka dni w suchym miejscu, np. w metalowym pudełku).

Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Zmiksuj ze stewią i octem balsamicznym.

Podawaj chłodnik w głębokich talerzach lub miseczkach z chrupiącym ciastkiem, i dodatkowo gałką lodów waniliowych (opcjonalnie).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz