Orzeźwiający, lekki, idealny deser na lato, zwłaszcza dla
tych, którzy dbają o linię, jest szybki i łatwy w przygotowaniu, na pewno przypadnie
do gustu wszystkim. Życzę Wam wszystkim słonecznego i przyjemnego lata.
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: ok. 10 min.
Proporcje dla 4 osób:
● 20 g cukru trzcinowego
● 20 g masła
● 40 g mąki T55
● 30 g białek jajka (około 2 białka)
● 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)
● 0,5 g drobnej soli
● 500 g dojrzałych, aromatycznych truskawek
● około 3 łyżeczki stewii (wedle uznania)
● 1 cl octu balsamicznego
Przygotowanie
Masło roztop i wymieszaj z cukrem trzcinowym.
Domieszaj sól i ziarenka wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski
wanilii.
Dodaj przesianą mąkę i lekko roztrzepane widelcem białka.
Dokładnie
wymieszaj całość.
Przy pomocy szpatułki rozprowadź ciasto na silikonowej
macie, formując podłużne płaskie ciastka na kształt „języków”. Piecz w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż się zezłocą, odstaw do
ostudzenia. (przechowują się przez kilka dni w suchym miejscu, np. w metalowym
pudełku).
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Zmiksuj ze stewią i
octem balsamicznym.
Podawaj chłodnik w głębokich talerzach lub miseczkach z
chrupiącym ciastkiem, i dodatkowo gałką lodów waniliowych (opcjonalnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz