Lemoniada z kwiatów czarnego bzu to bardzo aromatyczny napój na początku czerwca, bo wtedy kwitną kwiaty czarnego bzu. Ale jeśli przygotujecie zapas syropu to będziecie mogli cieszyć się taką lemoniadą przez cały rok!
Lemoniadę można też przygotować inaczej
, ale tu odsyłam Was do przepisu mojej koleżanki Julianny.
Składniki /1 litrowa karafka/:
- 1 szklanka syropu z kwiatów czarnego bzu – przepis TUTAJ
- schłodzona woda gazowana/niegazowana
- plastry cytryny/limonki
- kostki lodu
- opcjonalnie: kwiaty czarnego bzu i listki mięty
Wykonanie:
Do dzbanka lub karafki wlać syrop z kwiatów czarnego bzu, uzupełnić schłodzoną wodą, plasterkami cytryny lub limonki i kostkami lodu. Jeśli macie to możecie dołożyć też kwiaty czarnego bzu (bez łodyżek!) i listki mięty. Lemoniada będzie bardziej aromatyczna.
W razie potrzeby możecie dolać więcej syropu.
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu powinna być podawana schłodzona.
Jadalne kwiaty są super!