Biszkopt z serem i truskawkamiUwielbiacie babciny biszkopt z truskawkami, ale uważacie że ciasto mogłoby być bardziej wilgotne? Wypróbujcie biszkopt olejowy z dodatkiem sera. Jest puszysty, wilgotny, a dzięki twarogowi ciasto jest idealne nawet na drugi czy trzeci dzień. Biszkopt z serem i truskawkami ma kilka etapów (trzeba przygotować ser, kruszonkę itd) – niech Was to jednak nie zraża, bo ciasto jest bardzo łatwe. W smaku jest to coś pomiędzy klasycznym biszkoptem z truskawkami, a wilgotną serową struclą. Dla mnie zdecydowanie smak lata.

Biszkopt z serem i truskawkami:

  • 500 g twarogu (w kostkach/zmielonego) w temp. pokojowej
  • 8 jajek w temp. pokojowej
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • skórka otarta z cytryny
  • 400 g świeżych truskawek
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kruszonka: ½ szklanki mąki tortowej, 50 g zimnego masła, 4 łyżki drobnego cukru

Twaróg (niektóre firmy mają zmielony twaróg w kostkach, ja używam ze Strzałkowa) rozgniatamy wraz z dwoma żółtkami, skórką otartą z cytryny, 4 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami cukru z wanilią (jeśli twaróg był niezmielony warto zmiksować całość blenderem). Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy palcami, aż otrzymamy jednolite okruchy.

Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito. W dużej misie miksera ubijamy białka (wraz z tymi pozostałymi od masy serowej, czyli razem 8), a gdy tylko staną się puszyste dodajemy powoli, łyżka po łyżce ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków. Gdy dodajemy już cały cukier miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 7-10 minut. Dodajemy po jednym żółtku, dodając następne dopiero, gdy poprzednie się wmiesza. Powoli, cienką strużką i partiami, dodajemy olej – ciągle nie przerywając miksowania. Gdy dodamy cały olej wyłączamy mikser. Dodajemy po 2 łyżki mąki z proszkiem (można przesiać drugi raz bezpośrednio do miski) i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką od dołu do góry. Gdy wmieszamy całą mąkę wlewamy około połowę ciasta do prostokątnej formy wyłożonej papierem – ok. 20x30cm lub podobnej. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z termoobiegiem lub 175°C góra-dół. Na wierzchu ciasta rozkładamy połowę sera (ja rozkruszam dłońmi). Zalewamy drugą częścią ciasta, rozprowadzamy równomiernie i rozkruszamy pozostały ser. Rozkładamy równomiernie truskawki i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-55 minut. Studzimy 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Biszkopt z serem i truskawkami

Biszkopt z serem i truskawkami

Wypróbuj także biszkopt z kremem budyniowym i biszkopt z bitą śmietaną z mojego bloga

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!