Pączki z dżemem wiśniowym

 



Nie wiem czy wiecie, ale pączki to chyba jedyny słodki wytwór, którego zawsze bałam się podjąć. Przepisy na proporcje ciasta na kilo mąki od razu mnie odstręczały od ich smażenia… A musicie także wiedzieć, że lubię pączki- bardzo lubię :) Dlatego gdy Polskie Młyny zwróciły się do mnie z pytaniem o test produktów- od razu wybrałam mieszankę na pączki :) Powiem Wam 100 % szczerze: było warto- ciasto jest mięciutkie, puchate i takie maślano- śmietankowe w smaku. Produkty Polskich Młynów kupicie tutaj: klik. Warto!

  • Składniki na pączki:

1 opakowanie Mieszanki do Smażenia Pączki Domowe

15 g świeżych drożdży

50 g miękkiej margaryny ( u mnie masło roślinne)

80 ml mleka

2 jaja (M)

+ DODATKOWO:

olej do smażenia

200 g dżemu wiśniowego

150 g cukru pudru

  1. Do miski wsypujemy mieszankę, dodajemy drożdże,margarynę, mleko i jaja.



  2. Miksujemy na średnich obrotach ok. 2-5 minut- do uzyskania gładkiej konsystencji.

     

  3. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut ( czas spoczynku)

  4. Następnie oprószamy delikatnie mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm., szklanką wykrawamy krążki



  5. Formujemy pączki ( wyjdzie ok. 12 sztuk) , przykrywamy bawełnianą czystą ściereczką i odstawiamy ciepłe miejsce na ok. 50 minut do wyrośnięcia.

  6. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju ( 170 -190 stopni).

     



  7. Odsączamy na papierowym ręczniczku.

     

     

  8. Nadziewamy przy pomocy szprycy dżemem wiśniowym ( lub innym)


  9. Oprószamy cukrem pudrem. 

      

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz