Knedle z truskawkami

 Składniki:
(z podanej porcji wychodzi ok. 18 sztuk)

  1. Ziemniaki ugotowane 500 g
  2. Mąka pszenna 120 g
  3. Jajko 
  4. Kasza manna 40 g
  5. Masło 3 łyżki
  6. Truskawki ok. 18 sztuk świeże lub mrożone ( najlepiej podobnej wielkości )
Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, przestudzić, przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, kaszę oraz rozstąpione masło. Wyrobić jednolite ciasto. ( w zależności od ziemniaków w razie konieczności dodać więcej mąki - UWAGA im mniej podsypiesz tym będą miększe po ugotowaniu).

Ciasto rozwałkować na grubość ok 6-7 mm. Literatką wyciąć kółka. Na środek każdego kółka nałożyć truskawkę i dokładnie skleić w kulkę. Do środka można również wsypać troszkę cukru. Moje truskawki były słodkie więc nie dodawałam.

Knedle gotować w lekko osolonej wodzie ok. 8 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z bułką tartą podsmażoną na maśle i posypane cukrem. Można również polać jogurtem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:













1 komentarz:

  1. Knedle z truskawkami to wspomnienia smaków z dzieciństwa - bardzo lubię ten smak!

    OdpowiedzUsuń