Fit przepisy Pomidory Sosy

Jak zrobić sos pomidorowy

16 czerwca 2021
Jak zrobić sos pomidorowy

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków

Przepis jak zrobić  prosty sos pomidorowy? Sprawdzony przepis na  domowy sos wegetariański  z pomidorów lub przecieru pomidorowego . Tradycyjny sos pomidorowy do gołąbków, makaronu czy klopsików,  idealnie kremowy pachnący bazylią i czosnkiem.  Sos do gołąbków, a także do innych dań  mięsnych. To także sprawdzony przepis na sos z pomidorów do pizzy.  Pyszny sos pomidorowy który doskonale smakuje z makaronem jak i ryżem.  Proste składniki, żadnych wymyślnych dodatków do sosu, wszystko masz praktycznie w zasięgu ręki aby przygotować swój własny sos pomidorowy. Przepis na dobry sos pomidorowy ze świeżych pomidorów lub przecieru.

Dobry sos pomidorowy do gołąbków 

Włosi i ich salsa di pomodoro jest bardzo minimalistyczna. Pomidory, oliwa z oliwek, czosnek i bazylia, to cały skład ich sosu pomidorowego. A więc mój przepis też nie jest żadnym szaleństwem.  Krótka lista,  przystępne składniki. Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Możesz sięgnąć po świeże pomidory jeśli masz swoje owoce. Teraz kiedy pomidory są jeszcze z upraw szklarniowych, a nie z gruntu,  osobiście polecam sięgnąć po dobrej jakości przecier pomidorowy. Przecier który skróci czas przygotowania sosu pomidorowego, a nam wiele pracy. Jak zrobić sos do gołąbków? Jak zrobić  sos do pizzy ?

Polecam  keczup z cukinii i sos pomidorowy do słoików

 

Zapraszam  na przepis 🙂

 

 

sos pomidorowy do gołąbków

 

 

 

Przepis na sos pomidorowy

przecier pomidorowy 0,7 l

czosnek 3 ząbki

cebula 1 sztuka

słodka papryka 2 łyżeczki

bazylia 8 – 10 listków

suszone oregano 1 łyżeczka

jabłko 1 sztuka

olej lub oliwa 2 łyżki

woda 0,5 szklanki

sól i pieprz do smaku

 

 

sos pomidorowy do gołąbków

sos do gołąbków

 

 

Jak zrobić sos pomidorowy 

Jak zrobić sos do gołąbków

Pomidory i wszystkie potrawy z nich przygotowywane lepiej smakują gdy mają dodany cukier.  Nie od dziś wiadomo, że pomidor i cukier to towarzystwo wzajemnej adoracji. Kiedyś gdy zapytałam Babci dlaczego dodaje do zupy pomidorowej cukier odpowiedziała… żeby było więcej smaku pomidora w pomidorze.   Mój przepis zawiera jabłko, raz że cukier, a dwa pektyny w nim zawarte ładnie zagęszczają sos.

Cebulę drobno pokrój, obrane jabłko zetrzyj na tarce grube pazurki. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, paprykę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj starte jabłko i chwilę razem smaż.  Zalej całość wodą i duś pod przykryciem aż jabłko zacznie się rozpadać.

Wlej przecier pomidorowy, dodaj oregano i doprowadź do wrzenia. Uważaj, gotujący się sos lubi chlapać. Pozwól się całości gotować około 2 – 3 minut.

Zdejmij z palnika, dodaj czosnek, pokrojoną bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem, całość zmiksuj na gładki krem.  Jeśli czas Cię nagli, lub nie przeszkadzają Ci kawałki cebuli i bazylii, miksowanie możesz pominąć.

Gorący sos możesz przelać do słoików, zakręcić. Po wystygnięciu przechowywać w lodówce do tygodnia. Sos znakomicie nadaje się do mrożenia.  Później wystarczy podsmażyć wędlinę lub  mięso mielone, zalać sosem i podawać z makaronem czy innym dodatkiem. Tak mrożony sos , to super sprawa jeśli chcemy zrobić coś na szybki obiad.

Jeżeli chcesz zrobić sos pomidorowy ze świeżych pomidorów potrzebujesz 2 kilogramy owoców. Czyste pokrój w osobnym garnku rozgotuj odparuj, przetrzyj przez sito lub dokładnie zmiksuj i postępuj tak jak ww. przepisie z przecierem.

 

WEJDŹ i zobacz: sos słodko kwaśny,  sos algierski.

 

Smacznego 😊

 

 

sos pomidorowy do gołąbków

sos pomidorowy do gołąbków

Zobacz również

1 komentarz

  • ToTemat 2 listopada 2021 at 11:21

    Twój przepis jest super. Nawet trochę to zmodyfikowałem aby dodać dodatkową ostrość – łyżka kurkumy i imbiru, tymianek oraz dużo pieprzu. Jeszcze z dwie łyżki papryki mielonej i łyżka ostrej. Działa mega rozgrzewająco.

  • Zostaw komentarz