Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Makaron Po Włosku / Italian-style pasta Suchy Chleb dla... / Dry Bread for ... Włochy / Italy

Spaghetti alla carrettiera

Spaghetti alla carrettiera

Spaghetti alla carrettiera z dodatkiem bułki tartej z Sycylii czyli Muddica

Spaghetti alla carrettiera

Spaghetti alla carrettiera to chyba jedno z najprostszych dań Włoskiej Cucina Povera. 

Sycylijskie Spaghetti alla carrettiera to odpowiednik innych dań tego typu jak spaghetti aglio, olio, e peperoncino. 

Wloski makaron

Legenda głosi, że nazwa tego dania pochodzi od sycylijskich furmanów, którzy przygotowywali to danie wcześniej i zabierali je do pracy, – carrettiera oznacza – furman. 

Przepis jest typowy dla wschodniej Sycylii i doliny rzeki Platani w południowej części wyspy.

Jedno słowo o Muddica. To sycylijska bułka tarta, która ma niezrównany aromat i nigdy nie może jej zabraknąć na stołach w Sycylii.

Sycylijskie Spaghetti

Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 

Oczywiście potrzebujemy kilku składników

  • Spaghetti
  • Makaron spaghetti – 400 gram
  • Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego – 7-9 łyżek
  • Czosnek – 1 ząbek starty
  • Papryka chili – 0/5 sztuki drobno posiekanej
  • Ser Pecorino – 120 gram starty
  • Świeża pietruszka – posiekana
  • Muddica
  • Chleb jedno – dwudniowy – 200 gram zmielony w robocie kuchennym
  • Parmezan – 80 gram
  • Czosnek – 1 ząbek obrany i zgnieciony
  • Papryka chili – 0/5 sztuki
  • Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego – 3-5 łyżek
  • Nasiona fenkułu – 1-2 łyżki
  • Pieprz świeżo zmielony
Spaghetti alla carrettiera i Muddica

Jeśli mamy już składniki, Spaghetti alla carrettiera zaczniemy od Muddica

  • Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wsyp ziarna fenkułu. Lekko je podsmaż, aż poczujesz fantastyczny zapach. Przełóż ziarna do moździerza i je ugnieć.
  • Po drugie na rozgrzaną już patelnię wlej oliwę z oliwek ? wiesz skąd i dodaj zgnieciony czosnek i pół chili. Chwilę podsmaż i dodaj zmielony czerstwy chleb. Smaż go, aż będzie miał złoto – brązowy kolor.
  • W międzyczasie wstaw wodę na makaron.
  • Po trzecie przełóż upieczoną bułkę tartą do pojemnika, usuń chili i czosnek, dodaj fenkuł, dopraw pieprzem i kiedy całość przestygnie, dodaj parmezan i wymieszaj.
  • Spaghetti alla carrettiera
  • Po pierwsze ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu na al dente.
  • W międzyczasie w pojemniku wymieszaj czosnek, chili, pietruszkę i odrobinę soli.
  • Po drugie przełóż makaron bezpośrednio z rondla do pojemnika, bardzo dobrze wymieszaj i dodaj Pecorino, pół kubka wody z gotowania makaronu. Intensywnie mieszaj, aż powstanie kremowy sos.
  • Nałóż Spaghetti alla carrettiera, posyp Muddica i zjadaj.
Muddica

Zanurz się w krainie smaków Włoch, gdzie makaron jest królem!

Od klasycznej spaghetti alla carbonara po ręcznie robione tagliatelle z sosem pomidorowym — każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Przygotuj się na kulinarne przeżycie, które przeniesie Cię prosto do serca włoskiej kuchni!

Buon appetito!

Blisko 100 przepisów na znane i mniej znane makarony i sosy włoskie.

Wszystkie przepisy TUTAJ…

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. […] Wyobraź sobie, że wracasz do domu po imprezie. Głodny, po kilku piwach lub dużej wódce i w domu masz tylko makaron i Muddice, na którą przepis znajdziesz tutaj.  […]

  2. […] Wyobraź sobie, że wracasz do domu po imprezie. Głodny, po kilku piwach lub dużej wódce i w domu masz tylko makaron i Muddice, na którą przepis znajdziesz tutaj.  […]

Skomentuj

[instagram-feed]