Pomysł na szybkie do przygotowania ciasto - brownie z kremem twarogowym i kwaśnymi owocami. Idealne połączenie smaków. Ciasto dla osób, które ograniczają cukier w swojej diecie.
Składniki na formę do tortownicy o średnicy 18 cm:
brownie
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g)
1 niepełna szklanka mąki orkiszowej (90 g)
1 białko + 2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 kostki masła (50 g)
2 łyżki jogurtu skryr
krem twarogowy
1 kostka twarogu (250 g)
2 łyżki zwykłego cukru
1 żółtko
2-3 łyżki jogurtu skyr
dodatkowo
150 g rozmrożonych owoców leśnych/jagodowych lub samych, np. malin
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać masło i wszystko rozpuścić (co jakiś czas wszystko przemieszać, aby nic nie przywarło do garnka). Masę ostudzić. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do roztopionej czekolady dodać 2 jajka, białko i jogurt skyr. Za pomocą łyżki wymieszać składniki ze sobą. Do miski robota przełożyć twaróg, żółtko, jogurt skyr i wsypać cukier. Za pomocą robota kuchennego, wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dno wyłożyć 1/2 czekoladowej masy, następnie krem twarogowy, owoce (bez soku!) i na sam wierzch 1/2 masy czekoladowej. Piec około 35-45 minut w 180ºC (ciasto może być lekko wilgotne).
Przygotowywanie kremu i masy na brownie |
1/2 masy na brownie, krem twarogowy, owoce i 1/2 masy na brownie |
Przepis od Gotuj z Lubuś
Przepis sprawdzony, w smaku oceniam 10/10, niestety wygląd trochę odbiega od zdjęć :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, mi również wyszło to trochę inaczej
UsuńKrem twarogowy robi w tym cieście ekstra robotę! Dzięki niemu śmiało mogę powiedzieć, że jest to bardzo dobre brownie:) Warto zrobić;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa 😉
UsuńAż zgłodniałam. ;)
OdpowiedzUsuńSkusiłaś mnie, muszę w najbliższym czasie wypróbować. Dziękuję za przepis. ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuje w ten weekend!
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńgreat
Super! Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńWczoraj zobaczyłem ten przepis na komórce i postanowiłem sobie zapisać, zmodyfikowałem dosłownie troszeczkę, bo zamiast dać mąkę orkiszową dałem zwykłą mąkę. Powiem wam, że wszystko PRZE-PY-SZNE. A, że uwielbiam brownie, to znikło wszystko tego samego dnia, a wyszła naprawdę solidna porcja, kawał tortownicy. Cała rodzina się zajadała wraz z moją córką Alicją, a to jest niejadek w kwestii słodyczy( a mówią, że dzieci wcinają słodycze :P). Żona zachwycona, bo w końcu coś mi wyszło bez jej pomocy xD Dzięki za ten przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Pozdrawiam! Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów :D
UsuńSkradłem przepis ;) Wyszło bajecznie i cudnie smaczne. Dzięki.
OdpowiedzUsuń