Przepis na żołądki drobiowe w sosie
Przepis na żołądki drobiowe w sosie, przepis na żołądki drobiowe w sosie koperkowym to znakomity pomysł na obiad. Podroby drobiowe w sosie koperkowym znakomicie smakują z ziemniakami. Można taki sos z żołądkami podać także z kaszą, makaronem czy ryżem. Sprawdzi się także w zestawie z kopytkami, kluskami ziemniaczanymi lub pieczywem. Żołądki z kurczaka, żołądki z indyka i każde inne nadają się do przygotowania w sosie. Gulasz z żołądków drobiowych. Czy można przygotować gulasz z żołądków? Nie wiem, co Węgrzy na to, ale ja bym się powstrzymała od takiego nazewnictwa. Żołądki drobiowe w sosie, to wystarczy. A jak przygotować żołądki w sosie koperkowym? Jak długo gotować żołądki z kurczaka? Zapraszam na ciąg dalszy i przepis na żołądki drobiowe.
Żołądki drobiowe
Żołądki drobiowe to mięso, zaliczane do klasy podroby. Żołądki dość rzadko goszczą w naszej kuchni a szkoda. To tanie i łatwe w przygotowaniu mięso z drobiu ma wiele wartości. W 100 g żołądków mamy tylko 114 kcal, 18 g białka, 4 g tłuszczu i 1 g węglowodanów. Dla osób na diecie odchudzającej lub tych budujących masę są bardzo wskazane. Poza tymi właściwościami żołądki drobiowe to także: cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2. A także NIACYNA inaczej zwana witaminą B3 lub witaminą PP. Niacyna bierze udział w ponad 300 procesach zachodzących w organizmie, a więc jej niedobór oznacza kłopoty zdrowotne. A jednym z nich to problemy z metabolizmem. Pomysł na żołądki drobiowe, jak przygotować żołądki z kurczaka lub indyka?
Żołądki drobiowe przepisy
Przepisów na żołądki drobiowe jest wiele, ale z tym rodzajem ”mięsa” jak z każdą potrawą trzeba znaleźć swój ulubiony przepis. Żołądki duszone, żołądki w sosie własnym, żołądki w sosie chrzanowym, żołądki smażone z cebulą. Gulasz z żołądków? Cóż, Węgrzy gotują gulasz z kurczaka ( csirkepörkölt ), ale tam się używa mięsa najczęściej udek lub skrzydełek. Jeśli ktoś chce używać takowej nazwy, nie widzę problemu. Jednak zamieszczając w sieci przepis na gulasz z żołądków, można sprowokować wszechwiedzących i narazić się na hejt. A tego nikomu nie życzę, nawet gulaszowi z żołądków. 😅
Zapraszam na żołądki drobiowe w sosie, dziś sos koperkowy.
Zapraszam na przepis 🙂
Przepis na żołądki drobiowe
żołądki drobiowe 700 – 800 g
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
liście laurowe 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
sól 1 płaska łyżeczka
Sos koperkowy:
masło 1 łyżeczka
koperek 0,5 pęczka
rosół lub woda 1 szklanka
śmietana słodka 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Przepis na żołądki drobiowe jak zrobić
Jak przygotować żołądki drobiowe w sosie
Kupując żołądki bez względu czy to z kurczaka, indyka czy innego drobiu wybierz te które są ładne całe, a nie jakieś skrawki.
Najpierw oczyść mięso z resztek tłuszczu i innych zanieczyszczeń. Idealnie do tego nadaje się żyłkowy zmywak, który znakomicie zbiera wszystko z powierzchni.
Następnie umyj dokładnie żołądki i pokrój na mniejsze kawałki. Tu już zależy jakie kąski lubisz, większe mniejsze. Są osoby które kroją żołądki drobiowe na paseczki, zwłaszcza z indyka. Dużo szybciej się ugotują, a i później na talerzu nikt nie musi walczyć z kawałem mięcha.
W garnku zagotuj wodę z liśćmi laurowymi, marchwią, pietruszką, czosnkiem i solą. Dodaj do wywaru żołądki i gotuj aż będą al dente.
Na patelni rozgrzej masło, przełóż ugotowane żołądki na masło i chwilę razem podsmażaj. Gdy się lekko podsmażą zalej rosołem lub wodą. Równie dobrze możesz użyć wywaru z gotowania żołądków.
W śmietanie dokładnie rozprowadź łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zalej mieszanką żołądki z wywarem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj około 2 – 3 minut. Zgaś palnik, dodaj pokrojony koperek wymieszaj całość dokładnie i zostaw pod pokrywką na około 5 minut.
Po dodaniu koperku sosu już nie gotujemy! Do sosu możesz także wykorzystać marchewkę i pietruszkę z gotowania żołądków drobiowych. Jak widać przepis na żołądki drobiowe wcale nie jest skomplikowany.
Podajemy z czym kto chce. Ziemniaki, makaron, kasza, kluski, pieczywo asortyment szeroki. U mnie były z kopytkami.
Zobacz koniecznie: klopsiki w sosie koperkowym, pulpety w sosie pieczarkowym, wieprzowina w sosie słodko kwaśnym.
Smacznego 😊
Brak komentarzy