Flaki z boczniaków, warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i Jamar Bio

Autor Pieprzyć z Fantazją

Proste i szybkie w przygotowaniu flaczki z boczniaka, posmakują również tym, co kochają mięsko.

Czasami są takie dni, że nie wiem „który dzisiaj jest”, albo biegam w kółko „jak pies za swoim ogonem”. Tamtego dnia, gdy dostałam zaproszenie na warsztaty byłam w trasie rowerowej. Oczywiście od razu się zgodziłam, moja radość nie miała końca. Spotkanie miało odbyć się w Hali Koszyki w Warszawie, prowadzącym zaś był Jasiek Kuroń i pracowaliśmy na produktach bio firmy Jamar . W swojej ofercie firma posiada produkty bio typu: mus jabłkowy, ocet jabłkowy, passata pomidorowa, czy ciecierzyca.

Ugotowaliśmy właśnie takie flaczki….właściwie niedokładnie takie, ponieważ ich ostateczna wersja była z dodatkiem pulpecików z soczewicy i ciecierzycy. Oczywiście ja zasygnalizowałam, że jak, że po co dawać pulpeciki do flaków, ale finalnie były bardzo a to bardzo smaczne z ich dodatkiem. Prócz flaczków z pulpecikami zrobiliśmy piersi z kurczaka duszone w parmezanowym sosie oraz batoniki z musem jabłkowym Jamar Bio.
Warsztaty pod opieką Jaśka mijały nam w bardzo wesołej atmosferze. Fajnie jest, gdy można wspólnie coś ugotować i tu potwierdza się to, że kuchnia łączy 🙂
Spotkałam się na nich z zaprzyjaźnionymi blogerkami – pozytywnie zakręconymi babeczkami dodam. Gotowało nam się rewelacyjnie! Jasiek oczywiście pilnował, byśmy nie rozniosły stołów i garnków, ale nie nadzorował, tylko gotował razem z nami. Fajnie jest wymienić się poglądami i posłuchać ciekawostek od kogoś, kto zajmuje się kucharzeniem zawodowo. Wiedzy nigdy za wiele, nawet nie ma się pojęcia….o ilu rzeczach nie ma się pojęcia 😀
Mam nadzieję być jeszcze na takim spotkaniu, kiedyś cieszyłam się jak biegłam na dyskotekę, a teraz gdy jadę na warsztaty kulinarne. Życie….

Flaki z boczniaka przygotowałam bez pulpecików, ale też bez ich dodatku są smaczne. Nie było tu gotowej przyprawy do flaków, ale przyprawy jednoskładnikowe, jednorodne, prócz pieprzu ziołowego. Samemu można bardzo smacznie przyprawić to danie. Nadmienię, że przepis jest autorstwa Jaśka Kuronia, a firmie Jamar dziękuję za zaproszenie 🙂

Flaki z boczniaków – składniki:

500 g boczniaków ostrygowatych
1 duża cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
1 duża marchewka
3 ząbki czosnku
1/2 małego selera
5 liści laurowych
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki suszonego majeranku
sól, pieprz
1 łyżka octu jabłkowego

2 l bulionu warzywnego

Flaki z boczniaków – wykonanie:

  • na średnio rozgranym oleju zaszklij pokrojoną w kostkę cebulkę
  • dodaj pokrojoną w kostkę (lub startą na tarce) marchew i selera
  • posiekaj drobno czosnek i dodaj do zawartości patelni
  • dołóż jeszcze liście laurowe oraz wsyp gałkę muszkatołową i paprykę słodką
  • smaż wszystko ok. 5 minut
  • dodaj pokrojone w paski boczniaki i zalej całość bulionem warzywnym, gotuj do miękkości
  • na koniec dodaj roztarty majeranek, wlej ocet jabłkowy, dopraw solą i pieprzem ewentualnie papryką i gałką

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x