Strona główna Fast Food Domowe burgery z soczystą wołowiną
Domowe burgery z soczystą wołowiną

Domowe burgery z soczystą wołowiną

Z czystym sumieniem stwierdzam że to najpyszniejsze burgery jakie jedliśmy. Chrupiąca bułka, soczysta wołowina, rozpływający się ser tostowy i własnej roboty sos hamburgerowy. W środku znajdziesz także plastry pomidora, ogórka kiszonego i krążki czerwonej cebuli. Całość tworzy najsmaczniejszy fast food, jaki możesz sobie wymarzyć. Mimo że to forma posiłku uznawana powszechnie za niezdrową, te burgery zdecydowanie zaliczyłabym do zdrowszych i wartościowych posiłków. Wszystkie składniki są starannie wyselekcjonowane, dobrej jakości.

Swojskie burgery z wołowiną

Swojskie burgery z wołowiną

5.0 z 1 głos
Danie: Fast FoodKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Domowe chrupiące burgery z kotletami wołowymi i sosem hamburgerowym z cebulką i korniszonem. Zdrowsza wersja fast fooda.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 sezamowe bułki do burgerów

  • 4 plastry sera tostowego

  • 1 pomidor malinowy pokrojony w plasterki

  • 3 małe ogórki kiszone pokrojony cienko

  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w krążki

  • MIELONE WOŁOWE
  • 400 g mielonej wołowiny

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1 jajko

  • 3 łyżki bułki tartej

  • sól i mielony pieprz

  • olej rzepakowy

  • SOS HAMBURGEROWY
  • 5 łyżek majonezu Kielecki

  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

  • 2 łyżki pikantnego ketchupu

  • 1 ogórek konserwowy

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

  • sól, mielony pieprz, cukier


Sposób przygotowania:

  • SOS HAMBURGEROWY
  • Do miseczki przełóż wszystkie gotowe sosy: majonez, musztardę i ketchup. Dodaj ogórka konserwowego i czerwoną cebulę posiekane w bardzo drobną kosteczkę. Wsyp wszystkie potrzebne przyprawy i wymieszaj sos.
  • MIELONA WOŁOWINA
  • Połowę czerwonej cebuli zrumień na patelni skropionej olejem rzepakowym. Rumianą cebulkę odstaw do przestudzenia.
  • Mięso mielone wołowe przełóż do miski. Dodaj wystudzoną smażoną cebulkę, całe jajko, bułkę tartą pieprz i sól. Dłonią zagnieć mięso przez kilka minut, aż stanie się jednolite i napowietrzone. Zagniatając masę mięsną możesz lekko klepać ją dłonią, co doda jej pęcherzyków powietrza.
  • Z podanej porcji mięsa uformuj 4 okrągłe, płaskie kotlety. Im bardziej płaskie będą, tym lepiej i łatwiej się usmażą. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i usmaż kotlety wołowe z obu stron do przyrumienienia.
  • BURGERY
  • Każą bułkę burgerową przekrój na 2 połówki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wewnętrzną stroną do góry. Wstaw na 5 – 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, aż nabiorą rumieńców i chrupkości.
  • Zarumienione bułki wyjmij z piekarnika. Każą połówkę posmaruj sosem hamburgerowym, zużyj cały przygotowany sos.
  • Na dolną część burgerowych bułek ułóż gorące, świeżo usmażone kotlety wołowe. Na wierzch każdego kawałka mięsa połóż plaster sera tostowego (który przyjemnie rozpłynie się od ciepłego mięsa), 2 plasterki pomidora malinowego, 2 plastry ogórka kiszonego i kilka krążków surowej czerwonej cebuli. Przykryj górną częścią bułki. Serwuj od razu.

Uwagi:

  • Jeśli nie masz czasu na samodzielne wypiekanie bułek do burgerów, możesz kupić gotowe bułki z sezamem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*