Strona główna Kuchnia Polska Zupa jarzynowa z klopsikami mięsnymi
Zupa jarzynowa z klopsikami mięsnymi

Zupa jarzynowa z klopsikami mięsnymi

Lekkostrawna, niezakłócana śmietaną zupa jarzynowa z młodych jarzynek. Chuda zupa gotowana na skrzydełkach z kurczaka, wyjątkowy dodatek stanowią niewielkie mięsne pulpeciki. Zupa jarzynowa z mięsnymi klopsikami to przepyszna polska zupa, którą warto ugotować w sezonie na młode jarzynki.

Zupa jarzynowa z klopsikami mięsnymi

Zupa jarzynowa z klopsikami mięsnymi

5.0 z 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

100

kcal

Lekka zupa jarzynowa z młodych jarzyn z maleńkimi mięsnymi pulpecikami. Lekkostrawna zupa z bukietem warzyw.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka

  • 2 młode marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 3 niewielkie młode ziemniaki

  • 1 żółta cebula

  • 1 młody por

  • 1/2 szklanki zielonej cebulki

  • 3 liście laurowe

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • sól, mielony pieprz, wegeta

  • MIĘSNE KLOPSIKI
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 3 bu bułki tartej

  • 1 jajko ściółkowe S

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka kurczaka włóż do garnka wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Zalej 1,5 litra zimnej wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 40 minut. Co jakiś czas oczyść powierzchnię gotującego się wywaru z szumowin.
  • Marchewki wyszoruj (jeśli nie ma konieczności, nie obieraj ich ze skórki). Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora i łodyżki zielonej cebulki pokrój w talarki. Żółtą cebulę obierz z łupiny i opal nad palnikiem gazowym na rumiano. Przygotowane warzywa dodaj do mięsnego wywaru i gotuj kolejne 10 minut.
  • W międzyczasie przygotuj mięsne klopsiki. Mięso mielone, jajko, bułkę tartą i przyprawy zagnieć dłonią, rozdrabniając frędzelki mięsa. Z gładkiej masy uformuj maleńkie klopsiki, nieco mniejsze niż orzech włoski. Pulpeciki mięsne dodaj do gotującej się zupy i gotuj ostatnie 10 minut.
  • Na sam koniec zupę dopraw do smaku przyprawami: solą, dużą ilością grubo mielonego czarnego pieprzu i wegetą natur dla lepszego podbicia smaku.

Uwagi:

  • Zupę nakładaj chochelką. Nabieraj zarówno wywar, kawałki jarzynek oraz mięsne klopsiki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*