Właściwości zdrowotne, praktyczne wykorzystanie i różnorodność produktów konopnych

13 czerwca 2021

Pamiętam, jak spory już czas czas temu ucieszyłam się możliwością wypróbowania nasion konopi, dokładnie w wersji niełuskanej. Wtedy to było coś nowego, nie dostępnego tak powszechnie na rynku, dlatego też jednocześnie było to coś na swój sposób intrygującego. Dzisiaj oferta produktów konopnych jest nie dość, że bardziej obszerna to też łatwiej dostępna. I jeśli chodzi o różnorodność to na pewno jest to super sprawa, z kolei odnośnie dostępności to trzeba troszkę uważać, aby przy wyborze być pewnym, że jest to wysokiej jakości, pełnowartościowy produkt z konopi, a skład faktycznie odpowiada temu, co znajdziemy w opakowaniu. 

W poniższym poście, dzięki współpracy z marką Hempking przybliżę Wam aktualnie dostępną żywność konopną, którą także znajdziecie w ofercie tej marki, opiszę właściwości konopi, a także zaprezentuję dwa przepisy z wykorzystaniem otrzymanych produktów.  

 Hempking to marka, która oferuje szeroki asortyment produktów na bazie konopi. Znajdziecie tam nie tylko produkty spożywcze, w tym suplementy, ale też i kosmetyczne. Wszystkie produkty niezależnie od rodzaju, pochodzą ze specjalnych certyfikowanych i ekologicznych upraw. Wśród żywności konopnej dostępne są białka, herbatki, nasiona oraz olej konopny. 

Nasiona konopi, które są podstawowym składnikiem wielu produktów konopnych, w wersji najbardziej surowej występują w formie tzw. niełuskanej. Dzięki nieprzetwarzaniu odznaczają się od pozostałych produktów większą zawartością niektórych składników odżywczych. Mowa tu między innymi o błonniku pokarmowym, który stanowi aż 30% masy nasion, czyli w 100 g znajduje się 30 g włókna pokarmowego, co jest bardzo dużą liczbą. Jednym z najcenniejszych składników zawartych w konopiach są kwasy tłuszczowe Omega 3, które wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko chorób serca, obniżają poziom cholesterolu czy ciśnienie krwi. Nasiona te wyróżnia także optymalna proporcja pomiędzy kwasami Omega-3 i Omega-6, wynosząca 1:3. Konopie to także bardzo dobre źródło białka roślinnego, bo na 100 g zawierają go aż około 24 g. Ponad to w nasionach obecne są także takie składniki jak: kwas fitynowy, cholina, lecytyna, chlorofil, witamina K, tokoferole, witamina E, żelazo, wapń, cynk, fosfor, magnez. Witamina E to cenny antyoksydant, działający przeciwutleniająco, wpływający pozytywnie na elastyczność naczyń krwionośnych, poprawiający krążenie krwi, obniżający ryzyko miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Cynk wspiera układ odpornościowy i oczywiście dba o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.


Spośród wszystkich produktów najbardziej zaciekawiły mnie białka oraz herbatki konopne, ponieważ nasiona niełuskane, jak i łuskane były mi już wcześniej znane. Białka konopne zostały wzbogacane o dodatkowy składnik smakowy, jak np. banan czy kakao i tutaj muszę przyznać, że bardzo mi się spodobał ten zabieg, bo produkty zyskały na niepowtarzalnym smaku i oryginalności. Można je używać na wszelakie sposoby, do koktajli, smoothie, owsianek, placuszków czy różnych wypieków. Z kolei herbatki to coś na pewno świetnego dla miłośników tego typu napoi, aby spróbować czegoś nowego. Mnie smak bardzo miło zaskoczył, a kompozycja z imbirem, nazwana "metabolizm" została moim osobistym ulubieńcem. Nasiona konopi można dodawać tak naprawdę wszędzie, gdzie nam się to podoba, możesz je miksować lub posypywać nimi dania, jako chrupki dodatek. Z kolei na bazie oleju konopnego lubię tworzyć dressingi do sałatek. 






Sałatka z kaszą kuskus, serem feta i nasionami konopi

Składniki:
  • 40 g kaszy kuskus razowej
  • 2 garście miksu sałat 
  • pomidor
  • papryka
  • awokado 
  • rzodkiewka
  • oliwki
  • ser feta 
  • nasiona konopi (Hempking)
  • dressing: sok z cytryny, olej konopny (Hempking), miód, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Kaszę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Warzywa pokrój w preferowane kształty. 
  3. Całość połącz ze sobą, posyp nasionami konopi i polej dressingiem. 

Mini omlety bananowe z borówkami, czekoladą, białkiem konopnym, twarożkiem i owocami

Składniki (4 omlety):

  • 35 g mąki orkiszowej
  • 15 g bananowego białka konopnego (Hempking)
  • 10 g mąki kokosowej
  • mały banan (85 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kefiru
  • borówki i kropelki czekolady (jeśli nie masz posiekaj zwykłą czekoladę)
  • nasiona konopi (Hempking)
Przygotowanie:
  1. Banana rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego, nałóż porcję ciasta, zmniejsz moc i posyp placka borówkami i kropelkami gorzkiej czekolady. Smaż z dwóch stron do zarumienienia. 
  3. Gotowe podałam z twarożkiem waniliowym, świeżymi owocami i posypałam nasionami konopi. 

Obiecującym produktem z konopi są olejki CBD, które od jakiegoś czasu zyskują na popularności i cieszą się dużym powodzeniem. Olej konopny CBD powstaje na bazie kannabinoidu CBD, głównego składnika konopi siewnych. CBD od wielu lat stanowi przedmiot badań wielu instytutów naukowych i wciąż badane są jego właściwości. Olejek CBD to skoncentrowany ekstrakt pozyskiwany z kwiatów i liści konopi rozpuszczony w oleju jadalnym. Olejek CBD pomaga zmniejszyć lęk, przewlekły ból, stany zapalne. Może wykazywać pozytywne działanie przy takich schorzeniach jak Alzheimer, Parkinson czy epilepsja. Stanowi dobre źródło fitoskładników oraz kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9. Wspiera naturalną odporność, dba o układ sercowo-naczyniowy, wpływa pozytywnie na zawartość cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dodatkowo w ofercie dostępne są olejki wzbogacane o witaminy, jak ten powyżej fortyfikowany witaminą D, którą jak zapewne wiecie należy suplementować od września do maja w zalecanych dawkach. 

Do produkcji olejów CBD marka Hempking wykorzystuje tylko i wyłącznie konopie pochodzące z polskich, ekologicznych upraw. Stosowane są najlepsze i najnowocześniejsze metody ekstrakcji nadkrytycznej CO2, po to by wydobyć z konopi to, co najlepsze, nie pozbawiając jej jednocześnie żadnych dobroczynnych składników. Ich oleje konopne CBD są poddawane wnikliwym badaniom i stałej kontroli jakości. Posiadają atesty oraz certyfikaty, a poziom kannabinoidów jest określony w sposób jasny i precyzyjny.


Już sam fakt posiadania wcześniej wspomnianych właściwości zdrowotnych sprawia, że konopie oraz inna żywność z nich powstała są wartymi uwagi produktami, które można z powodzeniem wprowadzić do swojej diety i dodawać do posiłków. Różnorodność produktów daje duże możliwości w kuchni i wszechstronne zastosowanie, co na pewno jest pomocne w przemycaniu takiej żywności do swojej diety. Z kolei obiecujące wyniki nad właściwościami zdrowotnymi olejków CBD zachęcają do włączania takich produktów do swojego stylu życia. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz