Menu Zamknij

Bułki zapiekane z szynką i serem

Zapiekane bułeczki z serem i szynką to świetny pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Proste w wykonaniu a zarazem tak smaczne, że wszyscy proszą o dokładkę!

Bułki zapiekane z szynką i serem składniki:

  • 5 bułek
  • parę plasterków ulubionej szynki
  • parę plasterków ulubionego żółtego sera
  • 2 jajka
  • kilka ogórków małosolnych lub kiszonych
  • około 3 łyżki siekanego szczypiorku lub pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • trochę soli i pieprzu do smaku

Bułki zapiekane z szynką i serem – wykonanie:

  1. Bułeczki ponacinać na wierzchu w miejscach wgłębienia. Na około połowę głębokości.
  2. Do miski wbijamy jajka. Następnie dodajemy przyprawy takie jak: słodką paprykę, czosnek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać i posmarować tym wszystkie nacięte wgłębienia w bułeczce.
  3. Ser i szynkę kroimy na kawałki.
  4. Ogórki kroimy w plasterki.
  5. W posmarowane przyprawami nacięcia bułki wkładamy plastry szynki i sera.
  6. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Wierzch bułeczek również posmarować rozkłóconym jajkiem z przyprawami.
  7. Pieczemy w 180 st.C z funkcją góra – dół około 13 minut do zarumienienia.
  8. Po wyjęciu bułeczek z piekarnika dodajemy ogórki. Należy je wcisnąć w nacięcia. Na sam koniec posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *