Zapiekane bułeczki z serem i szynką to świetny pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Proste w wykonaniu a zarazem tak smaczne, że wszyscy proszą o dokładkę!
Bułki zapiekane z szynką i serem składniki:
- 5 bułek
- parę plasterków ulubionej szynki
- parę plasterków ulubionego żółtego sera
- 2 jajka
- kilka ogórków małosolnych lub kiszonych
- około 3 łyżki siekanego szczypiorku lub pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- trochę soli i pieprzu do smaku
Bułki zapiekane z szynką i serem – wykonanie:
- Bułeczki ponacinać na wierzchu w miejscach wgłębienia. Na około połowę głębokości.
- Do miski wbijamy jajka. Następnie dodajemy przyprawy takie jak: słodką paprykę, czosnek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać i posmarować tym wszystkie nacięte wgłębienia w bułeczce.
- Ser i szynkę kroimy na kawałki.
- Ogórki kroimy w plasterki.
- W posmarowane przyprawami nacięcia bułki wkładamy plastry szynki i sera.
- Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Wierzch bułeczek również posmarować rozkłóconym jajkiem z przyprawami.
- Pieczemy w 180 st.C z funkcją góra – dół około 13 minut do zarumienienia.
- Po wyjęciu bułeczek z piekarnika dodajemy ogórki. Należy je wcisnąć w nacięcia. Na sam koniec posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką. Smacznego.