Sałatka z grillowanym bakłażanem. Oooo YAH! Ta sałatka jest taka prosta i jednocześnie taka obłędna a to wszystko za sprawą bakłażana. I pomyśleć że kiedyś nawet nie patrzyłam w jego stronę, po kilku nieśmiałych spojrzeniach dałam mu szansę. A teraz go wręcz uwielbiam.

INNE PYSZNE I ZDROWE SAŁATKI:
  SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI  
  CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE Z MANGO  
  SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z DRESSINGIEM CYTRUSOWYM  
  CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE  
  SAŁATKA ARBUZOWA Z MIĘTĄ I HALLOUMI  
  SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH  
  KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU  
  SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I SEZAMOWYM DRESSINGIEM  
  SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ  
  KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ  
  SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI  
  SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ  
SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM

Sałatka z grillowanym bakłażanem:
– Oooo YAH!
– Prosta i jednocześnie taka obłędna
– To eksplozja smaków
– Zdrowa i lekka
– Kolacja idealna

SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM

ILOŚĆ PORCJI: 1
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– Bakłażan
– Pomidor – 2 sztuki
– Rukola – garść
– Mozzarella light – kulka 125g
– Kiełki słonecznika (opcjonalnie)
– Oliwa z oliwek
– Sól do smaku
– Chili w płatkach do smaku
– Pieprz do smaku

PRZEPIS:
1. Bakłażana, umyj, osusz i pokrój w równe krążki. Skrop oliwą i posól do smaku.
2. Patelnię grillową lub zwykłą, rozgrzej i zarumień bakłażana z obu stron.
3. Pomidory umyj, osusz i pokrój w plasterki.
4. Mozzarellę odsącz z zalewy i również pokrój w plastry.
5. Na talerz wyłóż garść rukoli, poukładaj naprzemiennie pomidora, bakłażana oraz mozzarellę.
6. Całość skrop oliwą z oliwek, popieprz i posól do smaku.
7. Posyp płatkami chili oraz kiełkami słonecznika.

SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM

Czas przygotowania15 minuty
Czas gotowania10 minuty
Porcje: 1
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Bakłażan
  • Pomidor – 2 sztuki
  • Rukola - garść
  • Mozzarella light – kulka 125g
  • Kiełki słonecznika (opcjonalnie)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól do smaku
  • Chili w płatkach do smaku
  • Pieprz do smaku

PRZEPIS

  • Bakłażana, umyj, osusz i pokrój w równe krążki. Skrop oliwą i posól do smaku.
  • Patelnię grillową lub zwykłą, rozgrzej i zarumień bakłażana z obu stron.
  • Pomidory umyj, osusz i pokrój w plasterki.   
  • Mozzarellę odsącz z zalewy i również pokrój w plastry.
  • Na talerz wyłóż garść rukoli, poukładaj naprzemiennie pomidora, bakłażana oraz mozzarellę.
  • Całość skrop oliwą z oliwek, popieprz i posól do smaku.
  • Posyp płatkami chili oraz kiełkami słonecznika.  
SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM

SMACZNEGO!