Ogórki – najczęściej uprawiane warzywa w polskich ogródkach, przywędrowały do nas z Indii. Dla wielu szokiem może być fakt, że z botanicznego punktu widzenia owoce ogórków są… jagodami. Kolejną ciekawostką jest to, że owoce te, które są zbierane i przeznaczone do spożycia są w stanie niedojrzałym i zawierają prawie 96 proc. wody, posiadają nieco witamin i składników mineralnych. Same warzywa są smaczne i chętnie wykorzystywane do wielu potraw, a nawet, zwłaszcza sok z ogórków, stosuje się w kosmetyce, głównie do skóry wrażliwej.

Idealna gleba do uprawy ogórków

Zacznijmy od tego, że ogórki dzieli się na szklarniowe i gruntowe, a następnie na sałatkowe, korniszony i do kwaszenia; krótkoowocowe i długoowocowe; wczesne i średnio wczesne. Wszystko zależy od ich odmiany i przeznaczenia. Dlatego też uprawa ogórków wymaga odpowiednich warunków. Dla gruntowych idealna jest gleba próchnicza i przepuszczalna o pH 6,0-7,2. Najlepiej będą rosły w miejscach słonecznych, wilgotnych i osłoniętych od wiatru. Te warunki spełnia wiele balkonów i z tego powodu ogórki można uprawiać nie posiadając ogrodu. Z powodzeniem będą rosły na większym balkonie. Trochę inaczej sytuacja wygląda w przypadku ogórków sałatkowych, które z racji ciepłolubności można uprawiać prawie wyłącznie w szklarniach.

Siać czy sadzić?

Ogórki można wysiewać bezpośrednio do gruntu lub sadzić z rozsady. Należy jednak pamiętać o tym, że na grządkę powinno się wysiewać warzywa odmian mocniejszych, najlepiej od początku maja do początku lipca. Ogórki należą do roślin, które źle znoszą chłód i przymrozki. Przed wysiewem dobrze jest sprawdzić temperaturę gleby, która powinna mieć minimum 15°C. Jeśli sieje się ogórki do gruntu, trzeba najpierw wykonać dołek, w którym umieszcza się trzy ziarenka, zachowując 30 cm odległość między dołkami.

Dobre sąsiedztwo dla ogórków

Zapewnienie odpowiedniego sąsiedztwa ogórkom pozwoli uchronić je przed szkodnikami i chorobami. Najlepiej rosną w otoczeniu kopru, bazylii, cebuli, grochu czy fasoli. Nie poleca się natomiast sadzić w pobliżu pomidorów, ziemniaków, rzodkiewki i rozmarynu. Trzeba również wiedzieć, że dopiero po upływie czterech lat ogórki mogą znaleźć się na tym samym miejscu. Dobrą praktyką jest sianie na przedpolu zboża lub selera, ponieważ korzystnie wpłynie to na wzrost ogórków w przyszłości.

Zbieranie ogórków

Uprawiając warzywa najbardziej czeka się na moment zbioru, który w przypadku ogórków następuje po 8 – 9 tygodniach od wysiewu. Częste zrywanie powoduje wytwarzanie licznych owoców, np. ogórki sałatkowe zbiera się trzy razy w tygodniu, a korniszony dojrzewają niemal co dziennie.