Indyk w sosie słodko-kwaśnym

M&B
Indyk w sosie słodko-kwaśnym

Bardzo lubimy potrawy kuchni chińskiej, bo są smaczne, różnorodne i proste w przygotowaniu. Niedawno zrobiliśmy pierś z indyka w sosie słodko-kwaśnym, do którego zrobienia sięgnęliśmy na półkę z azjatyckimi produktami. Spora ilość kolorowych warzyw, chude mięso z indyka, idealny balans słodkiego i kwaśnego smaku sprawiają, że chętnie zasiada się do takiego zdrowego i kolorowego jedzenia. 🙂

Indyk w sosie słodko-kwaśnym – składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 10 grzybów mun
  • 2 średnie marchewki
  • 250 g brokułu
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • 1 puszka ananasa
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 1/2 papryczki chili (bez nasion)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka sztuk marynowanych małych kolb kukurydzy

Marynata do mięsa:

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Przygotowanie

Grzyby mun włożyć do miseczki, zalać gorącą wodą, moczyć 20 minut. Po tym czasie wyjąć je z wody i pokroić w paski.

Pierś z indyka pokroić w paski lub kostkę.

Do miski wlać ocet ryżowy, sos sojowy, sos rybny, wsypać cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Do tej marynaty włożyć pokrojone mięso, przemieszać i odstawić na 30 minut.

Marchewki obrać, pokroić w słupki.

Kolorowe papryki pokroić w paski, papryczkę chili w krążki.

Plasterki obranego imbiru pokroić w słupki.

Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze różyczki.

Plastry ananasa wyjąć z puszki, pokroić na mniejsze kawałki.

Czosnek obrać, pokroić w plasterki.

Wykonanie

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewki i grzyby mun, smażyć ok. minuty. Następnie dodać kolorową paprykę, chili, czosnek oraz imbir, wymieszać, smażyć trzy minuty. Warzywa zdjąć z patelni.

Na tę samą patelnię wlać i rozgrzać olej, usmażyć zamarynowaną pierś z indyka.

Do marynaty z marynowania indyka wlać zalewę z ananasa oraz szklankę wody, wymieszać i przelać na patelnię z mięsem. Wsypać podsmażone warzywa, po czym dodać kawałki ananasa, kolby kukurydzy oraz różyczki brokułu, całość smażyć ok. 10 minut.

Indyka z sosie słodko-kwaśnym doprawić do smaku sosem sojowym.




Indyk w sosie słodko-kwaśnym

Indyk w sosie słodko-kwaśnym

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Indyk w sosie słodko-kwaśnym
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis