niedziela, 13 czerwca 2021

Placki z cukinii i soczewicy

Przepisów na różne rodzaje placki z cukinii opublikowałam tu już kilka. Dziś zapraszam na połączenie tego uniwersalnego warzywa z pomarańczową soczewicą. Użyłam moich ulubionych aromatycznych przypraw. Placki nadają się też do burgerów.




Składniki (na 8 placków):
200 ml czerwonej soczewicy
mała cukinia
jajko
pół cebuli
2 ząbki czosnku
łyżeczka posiekanego świeżego estragonu
pół łyżeczki mielonego kminku
szczypta mielonej kozieradki
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
4-6 łyżek bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Soczewicę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
  2. Soczewicę zalać 350 ml wody i gotować do zniknięcia płynu. Zdjąć z palnika, przykryć pokrywką i odstawić, by nieco ostygła.
  3. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać połową łyżeczki soli, wymieszać i przełożyć na sito. Odstawić na ok. kwadrans.
  4. Do soczewicy dodać odciśniętą cukinię, jajko, bułkę tartą, cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę,
  5. Dodać resztę przypraw, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Nabierać czubatą łyżkę masy na dłoń i formować okrągłe placki.
  7. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.






-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.