Przypieczony bakłażan z fetą i olejem harissowym



Pyszny bakłażan zrobiony na podstawie przepisu Yotam'a Ottoleghi

Zrobiłam jeden bakłażan i wystarczył on dla naszej dwójki. Nie miałam orzeszków piniowych, zastąpiłam je słonecznikiem. Nie dodałam też syropu klonowego (unikamy słodkiego) - i bez syropu sos był świetny, ale jeżeli syrop macie, to warto go dodać.  Bakłażan, w zależności od wielkości i kształtu może piec się nieco dłużej, trzeba go po prostu pilnować odwracać w trakcie pieczenia, aby opiekł się równomiernie. Harissy są rózne, ja najbardziej lubię te w słoikach. Dodając ją do oliwy kierujcie się raczej własnymi upodobaniami i rodzajem harissy niż przepisem. 

Pomysł z fetą wymieszaną z mlekiem jest świetny - feta staje się puszysta, a polana ostrą oliwą  jest rewelacyjna!

Bardzo polecam!




 Przypieczony bakłażan z fetą i olejem harissowym  - przepis


składniki (2 porcje)

  • 1 bakłażan (ok 350g)
  •  oliwa do posmarowania

oliwa z przyprawami:

  • ok 40 ml oliwy
  • sól morska 
  • ok 2 łyżeczki  harissy ( ostrej pasty paprykowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego

masa serowa

  • 100g fety
  • ok 30 ml tłustego mleka

do podania

  • garść orzeszków piniowych, prażonych ( lub słonecznik)
  • 1 łyżka koperku
  • pita,  (opcjonalnie)

przygotowanie

Bakłażan umyć, osuszyć, natrzeć oliwą. Patelnię grillową  bardzo mocno nagrzać. Na rozgrzanej położyć bakłażan. Opiekać, obracając od czasu do czasu ok 20-25 minut. Skórka bakłażana zrobi się czarna a sam bakłażan będzie miękki. Upieczony bakłażan ułożyć na kratce aby przestygł. 

Ostudzony ostrożnie obrać ze skórki - nie urywać ogonka. Obrany bakłażan przeciąć delikatnie z jednej strony wzdłuż. Rozłożyć, posypać solą. Ułożyć ponownie na kratce nad miseczką aby pozbyć się z bakłażana płynu.   

Na talerzu lub w płytkiej misce wymieszać oliwę ( ok  40 ml) , sok z cytryny,  syrop klonowy i harissę. Posolić.

W drugiej  miseczce dokładnie rozetrzeć widelcem fetę z mlekiem. 

Podanie

Na dużym talerzu rozprowadzić mieszankę fety i mleka - w środku mniej, na brzegach więcej. Bakłażan zanurzyć w oliwie z harissą, ułożyć na fecie. Pozostałą oliwą polać  bakłażan i fetę. 

Posypać prażonymi orzeszkami i koperkiem. Podawać np z podgrzaną pitą Smacznego!











2 komentarze:

  1. zrobiłem raz , a dzisiaj powtarzam. Cudownie smaczne danie. Bakłazana wolę przypiec , jest bardziej wyrazisty. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie! Ja też już parę razy robiłam :) Zerknij na cukinię z czosnkiem i pietruszką - też jest super!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary