Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami

Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami
Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami

Ciasto Książę z Bajki składające się z ciemnego biszkoptu przełożonego galaretką z truskawkami i kremem straciatella jest pyszne i efektowne. Bardzo ładnie prezentuje się na stole, dlatego z powodzeniem można je przygotować na różnego rodzaju uroczystości, zwłaszcza w sezonie na truskawki.

Składniki na ciasto Książę z Bajki:

Biszkopt:

  • 8 jajek rozmiar L
  • 220 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 270 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

Galaretka:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 400 g truskawek
  • 600 ml wody

 

Krem straciatella:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 500 g sera mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • łyżka żelatyny
  • 100 ml wody

 

Poncz:

  • sok z połówki cytryny
  • 1/3 szklanki wody

 

Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • około 3 łyżki śmietany 30%

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Rozgniatamy lekko widelcem, aby puściły nieco soku. Tężejącą galaretkę wlewamy do truskawek i mieszamy dokładnie.

Oba blaty biszkoptu skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy galaretkę wymieszaną z truskawkami. Ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę.

W tym czasie przegotowujemy krem straciatella. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone oraz zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Następnie dodajemy startą czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie 3/4 kremu straciatella. Nakrywamy drugim blatem ciasta. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu.

Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej albo w rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną. Czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na wierzch ciasta tworząc gęstą kratkę. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby krem dobrze stężał.

Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami
Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami

Zobacz inne przepisy na ciasta z truskawkami:

Truskawkowa Fantazja – ciasto bez pieczenia

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami

Śmietanowiec z truskawkami – ciasto bez pieczenia

Pyszne ciasto czekoladowo-truskawkowe

Trójkolorowa stefanka bez pieczenia

 

Print Friendly, PDF & Email