czwartek, 10 czerwca 2021

Quiche z łososiem i warzywami

Lubicie quiche? lubicie szpinak?
Jeśli ktoś nie wie co to quiche to spieszę z pomocą.
Quiche jest to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno - śmietanową masą. 
Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy.
Dziś u mnie szpinak, cukinia, koperek, natka, jarmuż i łosoś, niebo w gębie, jak mawiają.
Quiche z warzywami.

Składniki: tortownica 24 cm
Ciasto:
  • 90 g zimnego masła
  • 100 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 300 g szpinaku
  • 1 liść jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz do smaku
  • 100 g sera feta
  • 300 g śmietany 12%
  • 2 jaja
  • 80 g łososia wędzonego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie ciasta:
  • Masło pokroiłam w kostkę, dodałam obie mąki, jajo i zimną wodę, zagniotłam szybko zwarte ciasto.
  • Zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
  • Szpinak umyłam  a potem blanszowałam 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedziłam, odcisnęłam i posiekałam.
  • Listki jarmużu oddzieliłam od łodyżki, posiekałam.
  • Posiekałam także zioła: natkę, koperek i szczypiorek.
  • Posiekałam czosnek i szalotkę.
  • Porwałam na kawałki łososia.
  • Cukinię umyłam, osuszyłam i pokroiłam w drobniutka kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażałam ok. 4 minuty czosnek, szalotkę i cukinię.
  • Teraz dodałam szpinak i jarmuż, sól, pieprz i wymieszałam.
Przygotowanie quiche:
  • Ciasto rozwałkowałam na placek o średnicy większej niż średnica tortownicy, tak ok. 28 cm.
  • Włożyłam go do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi zwisały za tortownicę.
  • Nakłułam brzegi i dno ciasta widelcem.
  • Posypałam ciasto na dnie bułką tartą.
  • Podpiekałam ciasto 10 minut w 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Połowę sera pokruszyłam i wymieszałam ze śmietaną, jajami, solą, pieprzem.
  • Po wyjęciu z piekarnika na dnie ułożyłam szpinak z jarmużem, ułożyłam kawałki łososia.
  • Zalałam całość śmietaną, posypałam ziołami, posypałam pokruszonym serem i brzegi ciasta założyłam do środka.
  • Dopiekałam quiche 35 - 40 minut w 200 C lub do momentu aż ciasto z wierzchu pięknie się zrumieni.
  • Po upieczeniu na wierzchu ułożyłam resztki łososia.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Dubinach woj. podlaskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger