Kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem

/ 0

Kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem to idealne danie na obiad. Kotlety mielone drobiowe świetnie sprawdzą się na lekki i pożywny posiłek na lato i nie tylko. Suszone pomidory i mięso mielone z indyka bardzo do siebie pasują, a w połączeniu z serem i czosnkiem powstałe danie zjada się z wielką przyjemnością.

Kotlety mielone z serem
Delikatne i aromatyczne kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem najczęściej robię latem, gdyż dobrze sycą, ale nie jest się po nich ociężałym. Kotlety drobiowe z indyka można podać na ciepło w porze obiadowej, zabrać z ulubioną sałatką na lunch do pracy lub przekroić i położyć na kanapkę.

Na kotlety mielone z indyka najlepsze jest mięso z udźca, gdyż jest bardziej soczyste i ma więcej kleju. W tym przypadku dodatek sera żółtego sprawia, że nawet kotlety zrobione z piersi indyka będą wystarczająco wilgotne i pełne smaku.

Przygotowując mielone z indyka nie dodawać zbyt dużo bułki tartej ani mąki, gdyż kotlety mogą stać się twarde i mało soczyste.
Mielone z indyka z pomidorami i serem
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + smażenie

Przepis na kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem:

  • 1,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • 250 g sera żółtego (u mnie chedar)
  • 6 - 8 kawałków pomidorów suszonych z oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)
  • mąka pszenna pełnoziarnista lub bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem?

  1. Do mielonego indyka dodać drobno pokrojone suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i przyprawy. Dodać również bułkę tartą i wszystko starannie wymieszać. Ilość soli i pieprzu dostosować do swoich upodobań.
  2. Następnie połączyć ze startym na dużych oczkach tarki żółtym serem i jeszcze raz wymieszać. Najlepiej mieszać dłonią, wtedy mięso lepiej się wyrabia i można sprawdzić, czy dobrze będą się formować kotlety. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna, należy dodać nieco więcej bułki tartej lub odrobinę mąki.
  3. Z mięsa robić kotlety wielkości dłoni, lekko je spłaszczyć i obtoczyć w mące pełnoziarnistej.
  4. Kotlety smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, najpierw bez przykrycia. Po obróceniu kotletów na drugą stronę patelnię na chwilę przykryć, wtedy kotlety będą bardziej soczyste i równomiernie usmażone. Kotletów zbyt długo nie smażyć, aby z sera się nie wytopił tłuszcz, gdyż kotlety mogą być twarde i dość mocno się zmniejszą.
  5. Podawać według upodobań z ulubioną surówką, sosem, ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem.

    Zobacz również: kotlety z indyka i kaszy jaglanej.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *