wtorek, 8 czerwca 2021

Kremowa zupa pomidorowa


Kremowa zupa pomidorowa, pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu zupa/chłodnik, według przepisu Davida Gaboriaud. Przygotowaliśmy ją podczas warsztatów z sokami marki Fortuna Bio.



  • 600 ml soku pomidorowego (100% tłoczony pomidor Fortuna Bio),

  • 2 pomidory malinowe,

  • 1 papryka czerwona pieczona i marynowana w oliwie,

  • 1 mozzarella,

  • 2 – 3 kromki ciabatty,

  • oliwa z oliwek,

  • sól,

  • pieprz,

  • 1 – 2 ząbki czosnku,



Pomidory przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do zapiekania, ułożyć wokół pokrojony czosnek, oprószyć solą, skropić oliwą i

wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.




Kromki ciabatty pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Ciabatta ma się ładnie zrumienić, nie przypalić.

Paprykę pokroić w paski.

Mozzarellę porwać na kawałki.



Pieczone pomidory zmiksować na gładką masę z sokiem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wlać zupę do miseczki, dodać kawałki mozzarelli, paski papryki pieczonej i grzanki z ciabatty. Udekorować listkami bazylii.



Zupę można podawać na zimno jako chłodnik, wówczas należy ją schłodzić, lub na ciepło podgrzewając ją.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz