Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Suchy Chleb dla... / Dry Bread for ... Włochy / Italy

Friselle podwójnie pieczony chleb

Friselle

Friselle świeży, czerstwa chleb

Friselle cóż to takiego. 

Friselle

Swoim wyglądem przypomina Bajgla czy też Doughnut, lub nasze kluski… Wiadomo skąd ?.

Friselle w rzeczywistość to podwójnie wypiekany chleb, który ma być, pomimo że świeży, po prostu stary ?

Trochę zawiłe, ale… Już tłumaczę.

Friselle prawdopodobnie pojawiły się koło X wieku, kiedy to kupcy byli zmuszenie do dalekich morskich podróży, w celu zakupów towarów. 

Friselle podwójnie pieczony chleb

Nie trudno zgadnąć, że w tamtych czasach niewiele produktów spożywczych przetrwałoby taką podróż. A wysuszone Friselle były wręcz idealne do tego. 

Oczywiście problem pojawiał się kiedy trzeba było zjeść twardy chleb, problem ten został rozwiązany w ten sposób, że skrapiano Friselle słoną wodą morską i oliwą z oliwek… Ciekaw, czy też używali tej z Domu Oliwnego ?.

Suchy Chleb dla...

Okazało się, że ta prosta potrawa z biegiem lat, stała się bardzo popularna w południowych Włoszech i do dziś jest w ten sam sposób podawana, oczywiście wodę morską zastąpiono solą i dodano pomidory. 

Więc jeśli nie masz czerstwego pieczywa, a masz odrobinę czasu i chęci, możesz poczuć się jak X-wieczny żeglarz ?.

Swieze czerstwe pieczywo Friselle

Suchy chleb dla… Zaczynamy od Frisella, świeżego, czerstwego chleba. 

Oczywiście potrzebujemy kilku składników

  • Mąka – 3 łyżki
  • Drożdże suche – 1 łyżeczka
  • Woda letnia – 2 łyżki
  • ___
  • Mąka – 1 szklanka
  • Semolina – 1 1/2 szklanki
  • Woda letnia – 3/4 szklanki
  • Sól – 1 łyżeczka

Jeśli mamy już te parę składników, Friselle, czas zacząć robić

  • Po pierwsze drożdże wsyp do letniej wody i odstaw na jakieś 10 minut, po tym czasie dodaj trzy łyżki mąki, wymieszaj, przykryj i odstaw na jakieś 50-60 minut.
  • Po drugie wymieszaj mąkę, semolinę i sól, dodaj zawartość wczesniej wymieszanych składników i wlej wodę. Wyrabiaj ciasto w rytm ulubionej muzyki jakieś 5-7 minut. Następnie utwórz idealną kulę, włóż ją do miski, skrop oliwą z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego ?, przykryj i odstaw na jakieś 50-60 minut.
  • W międzyczasie zrób espresso i wypij ?.
  • Po trzecie powieszchnię roboczą podsyp mąką, przełóż ciasto, chwilę wyrabiaj i podziel na 5 części.
  • Po czwarte, weź jeden z pięciu kawałka ciasta, swymi czystymi oczywiście dłońmi uformuj piękna kulę, lekko ją spłaszcz i przy pomocy trzonka drewnianej łyżki zrób otwór.
  • W międzyczasie rozłóż papier do pieczenia na blaszce i każdą przygotowaną Friselle połóż tam. Przykryj czystą ściereczką i odswa na jakieś 50-60 minut.
  • Po piąte rozgrzej piekarnik do 200 stopni, każda Friselle lekko rozciągnij i włóż blaszkę do piekarnika na 10-15 minut.
  • Po szóste wyjmij blaszkę, zmniejszę temperaturę do 170 stopni, a każda Friselle przekrój na pół, połóż spowrotem na blaszkę, przecięta strona ku górze i wstaw do piekarnik na jakieś 30-35 minut.
  • Na koniec połóż Friselle na kratce by wystygły.
Wloski chleb

Jeśli nie lubisz z jakichś powodów blogów ?. Ale masz Instagram, zapraszam do obserwowania mojego skromnego profilu, gdzie już od jakiegoś czasu są przepisy pod zdjęciami.

Będzie mi oczywiście bardzo miło.

Pozdrawiam Rafalcook.

Wystarczy kliknąć zdjęcie poniżej ⤵️

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

4 komentarze

  1. Agata :

    Mega ????

    1. Mega twarde ?

  2. […] Friselle – przepis znajdziesz tutaj […]

  3. […] Friselle – przepis znajdziesz tutaj […]

Skomentuj

[instagram-feed]