Nadziane budyniowe ciasteczka

Nadziane budyniowe ciasteczka Kawa, domowe ciasteczka pełne orzechów, coś do pochrupania… Czasem nie trzeba nic więcej, by złapać oddech, odpocząć. Dlatego dziś przychodzę do Was z prostym przepisem na nadziane budyniowe ciasteczka. Przygotujecie je dosłownie w kilka minut. Szybkie, pyszne i pełne orzechów. Ja uwielbiam tak nadziane ciasteczka, a Wy? 🙂

Ciasteczka nadziałam dwoma rodzajami orzechów i liofilizowaną wiśnią, którą też miałam pod ręką. Wyszło pysznie 🙂 Takie zdrowe przekąski możecie nabyć na stronie https://raphaelfruits.pl/ Warto zapoznać się z całą ofertą firmy 🙂

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy 40 g
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko klasy M
  • 100 g masła
  • dodatkowo: po małej garści orzechów laskowych i migdałowych, opcjonalnie 6-7 liofilizowanych wiśni*

*orzechy i liofilizowane wiśnie można nabyć na stronie https://raphaelfruits.pl/ Wpisując w koszyku kod slodkieokruszki otrzymujemy rabat 15% na zakupy

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy budyń (proszek) i cukier puder. Wstępnie mieszamy składniki łyżką.

Następnie dodajemy posiekane masło i wbijamy jajko.

Składniki wyrabiamy ręką.

Orzechy przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Liofilizowane owoce rozdrabniany w dłoniach. Wszystko dodajemy do masy na ciasteczka i szybko zagniatamy.

Z masy formujemy w dłoniach małe kulki, lekko je spłaszczamy i układamy w na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy około 20 minut (spód ciasteczek ma być ładnie zarumieniony). Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz