czerwca 07, 2021

Królik duszony z warzywami

Na polskich stołach prym wciąż niezmiennie wiodą drób i wieprzowina.
Warto jednak próbować to zmienić - co powiecie na miłą, zdrową i bardzo smaczną odmianę w postaci mięsa z królika?

O tym, że zdecydowanie warto włączyć ten rodzaj mięsa pisałam już przy okazji ragout z królika. Na blogu znajdziecie też przepis na pysznego pieczonego królika z warzywami.

Dziś czas na kolejną propozycję - tym razem będzie królik duszony z papryką.

Królik duszony z warzywami - przepis na 5 porcji

Do przygotowania królika będziesz potrzebować:
  • 1 tuszkę królika,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • marchew,
  • cebulę,
  • mix papryk,
  • 2 łyżki oliwek,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100ml białego wina (opcjonalnie),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • łyżeczkę rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to trochę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Seler pokrój w plasterki, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Umytego królika podziel na części, dopraw lekko solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż królika z każdej strony, po czym przełóż do garnka, podlej winem lub wodą i zacznij dusić na małym ogniu.
5. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmaż czosnek.
6. Po chwili dodaj na patelnię seler, marchew i cebulę, smaż mieszając ok. 5 minut, po czym przełóż warzywa do garnka z królikiem, dolej szklankę wody (kontroluj ilość wody w garnku, w razie gdyby większa ilość odparowała dolej jeszcze trochę), przykryj pokrywką i duś ok. 20 minut.
7. Umyte papryki pokrój w kostkę.
8. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, przesmaż paprykę przez ok. 2 minuty, po czym dodaj ją do garnka, w którym dusi się królik.
9. Dopraw danie rozmarynem i liśćmi laurowymi i duś kolejne 20 minut.
10. Pod koniec dodaj pokrojone w plasterki oliwki i duś jeszcze 10 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger