Makaron Trofie z cukinią, boczkiem i szafranem.

Makaron Trofie z cukinią, boczkiem i szafranem.

Na wypadek gdyby ktoś się jeszcze nie zorientował, jestem wielkim fanem trofie. Kocham ten typ makaronu, zarówno robić jak i jeść, miłością wielką i głęboką. Bo, tak po prawdzie, jak można go nie kochać? 😋 Składniki najprostsze z możliwych - tylko woda i semola rimacinata (no, można jeszcze dać szczyptę soli). Żadnych narzędzi nie potrzeba - tak po prawdzie to wystarczy jedna ręka. A dostajemy na talerz prześliczne, smakowite "świderki" idealnie łączące się z każdym sosem z jakim przyjdzie nam ochota je podać.

A dziś będzie lekko i szafranowo. Spróbujcie tego przepisu a na pewno nie pożałujecie.

Składniki:

1. Trofie

  • 250g mąki semola rimacinata czyli drobno mielonej mąki z twardej pszenicy
  • około 125g ciepłej wody (ciasto na trofie powinno być nieco wilgotniejsze, żeby dawało się prawidłowo formować)
  • szczypta soli

2. Sos

  • 1 cukinia - średnia
  • 2 szalotki lub 1, niewielka cebula
  • 100g wędzonego boczku (niezbyt tłustego)
  • spora szczypta szafranu
  • 100g śmietany 18% (można zastąpić wegańskim substytutem albo, jeśli naprawdę chcemy pilnować kalorii, użyć wody w której gotowaliśmy makaron)
  • oliwa (jak zawsze - najlepsza jaką mamy do dyspozycji)
  • tarty ser Grana Padano do posypania
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Trofie 

  • Zagniatamy ciasto, wyrabiając 8-10 minut. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na co najmniej pół godziny.
  • Technikę wykonania można podpatrzeć tutaj tutaj: LINK

2. Sos

  • cebulę siekamy drobno. Cukinię kroimy w kostkę. Boczek kroimy w niezbyt grube paski;
  • szafran wsypujemy do śmietany i całość dokładnie mieszamy;
  • na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i podsmażamy cebulę aż zacznie się złocić;
  • wrzucamy cukinię i boczek 6-8 minut aż cukinia zacznie się delikatnie rumienić. Cukinia ma zmięknąć ale pozostać nadal jędrna;
  • na koniec dodajemy śmietanę z szafranem, całość mieszamy i jeszcze krótką chwilę podgrzewamy.

3. Wydanie

Trofie gotujemy al dente w dużej ilości mocno osolonej wody. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z sosem i podgrzewamy około minutę, mieszając;

Serwujemy natychmiast posypując na talerzach startym Grana Padano i młotkowanym pieprzem.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz