Ciasto okruszek

ciasto okruszek

Ciasto okruszek to bardzo proste i smaczne ciasto bez pieczenia z dodatkiem kulek czekoladowych, którego wykonanie zajmuje nie więcej niż 20 minut. Jest banalne w przygotowaniu, więc nawet osoby raczkujące w kuchni z łatwością sobie z nim poradzą.

Ciasto okruszek nie wymaga pieczenia, dlatego jest idealną opcją dla tych, którzy nie mają piekarnika, lub mają ochotę na coś szybkiego i słodkiego do popołudniowej kawki. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na ciasto okruszek, które skutecznie zaspokoi apetyt na słodkie.

PRZEPIS NA CIASTO OKRUSZEK

Składniki

na formę: 20×30 cm

  • ok. 350 g herbatników
  • 250 g mascarpone
  • 700 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 120 ml wrzątku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • ok. 2 szklanki kulek czekoladowych typu Nesquik

Przygotowanie

1. Żelatynę rozpuścić w 120 ml wrzątku. Odstawić do ostygnięcia.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Cały czas ubijając stopniowo dodawać mascarpone. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.

3. Formę 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników.

4. Na herbatniki wyłożyć 1/2 masy śmietanowej. Na masę ułożyć kolejną warstwę herbatników.

5. Masę kajmakową delikatnie podgrzać i rozprowadzić na herbatnikach. Przykryć kolejną warstwą herbatników.

6. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę. Wierzch ciasta posypać czekoladowymi kulkami.

7. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała, a ciasteczka zmiękły.

ciasto okruszek bez pieczenia
ciasto okruszek przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć − 8 =