niedziela, 6 czerwca 2021

Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka

Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka
Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka

Lokalizacja: Wola Jasienicka, Gmina Jasienica Rosielna

Jeśli lubicie kaszankę, z pewnością docenicie ten prosty sposób na jej wykorzystanie jako farsz do pierogów. Wystarczy podsmażyć ją z cebulką, doprawić i farsz gotowy. Pierogi łatwo jest zlepić, ponieważ usmażona kaszanka jest zwarta. Pierogi z kaszanką podajemy okraszone masłem, skwarkami albo podsmażone na patelni.

Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jasienickiej i został opublikowany w zbiorze regionalnych przepisów kulinarnych pt. "Smaki Ziemi Brzozowskiej".


Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka
Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka


Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka
Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka

Składniki na około 60 sztuk:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 1 niecała szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 500 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle do miękkości. Jeśli lekko ją posolimy, zmięknie zanim się skarmelizuje i przypali. Dodajemy kaszankę i smażymy wszystko kilka minut. Studzimy farsz.

Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je na kilka minut pod przykryciem, po czym rozwałkowujemy cienko, wykrawamy kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podajemy okraszone skwarkami lub polane masłem.

Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka
Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka


Wiele przepisów na inne regionalne pierogi znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.