Wreszcie jest ciepło i mogę grillować tyle ile chcę. Uwielbiam wspólne grillowanie w rodzinnym lub towarzyskim gronie. Na grilla przygotowuję różne rodzaje mięsa i dobrej jakości kiełbaski jak również mnóstwo przystawek. Z mięsa najczęściej wybieram wieprzowe polędwiczki, filety z piersi kurczaka lub karkówkę. Lubię również grillować z mielonego mięsa. Często sięgam wtedy po mieloną jagnięcinę, grilluję kebab lub kofte.
Lubię grillować i mieszać tak jak dzisiaj! Były szaszłyki z polędwicy i kiełbaska z chili. Przyrządziłam pyszną sałatkę z ogórka, rzodkiewki i feta oraz surówkę z selera. Były też pieczone ziemniaki. Dla każdego coś dobrego!
Lubię grillować ale nie oznacza to, że jem tylko mięso. Warzywne przystawki to smaczny element każdego grilla. Przystawki przygotowuję wcześniej, bo są to na ogół zimne przystawki. Pieczone ziemniaki przyrządzam z lekko obgotowanych ziemniaków. Są wtedy mocno przypieczone z wierzchu i miękkie w środku. Innym warzywem, które często wykorzystuję na grilla jest cukinia. Wystarczy ją lekko posolić, posmarować oliwą i wrzucić na grilla. Dla mnie grill to komfortowe jedzenie. Nic się nie stanie jeśli trochę przestygnie, smakuje równie dobrze. Cała rodzinka zadowolona, więc mogę podać przepisy.
Domowe grillowanie – mięso
8 szaszłyków
Składniki:
650 g wieprzowej polędwicy
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1¾ łyżeczki soli
1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
350 g kiełbasy, u mnie kiełbasa z chili
Świeża sałatka
1 ogórek
1 pęczek rzodkiewek
100 g feta
3 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany
sól do smaku
4 łyżki posiekanego koperku
Surówka z selera
1 seler, średniej wielkości
10 cm pora
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
150 g majonezu, u mnie majonez domowy
1 łyżka białego octu balsamicznego
Dodatki
Polędwiczki oczyść z błon i pokrój na kawałki. Do miski wlej oliwę, dodaj pokrojony czosnek, cebulę i pietruszkę. Wsyp sól i pieprz. Wymieszaj marynatę i włóż mięso. Wymieszaj dokładnie i marynuj mięso przez godzinę lub przez noc. Nadziej mięso na szpikulce i grilluj około 5 minut po każdej stronie. Jeśli grill jest mocno nagrzany wystarczą 3 minuty po każdej stronie. Gorące mięso dochodzi po zdjęciu z grilla.
Ogórek i rzodkiewki pokrój w plasterki. Włóż do miseczki. Dodaj pokruszony feta, kwaśną śmietanę i grubo pokrojony koper. Lekko posól i wymieszaj.
Seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pokrojony w krążki por i posiekaną pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z majonezem. Surówkę można przygotować wcześniej. Przygotuj pieczone ziemniaki i grillowaną cukinię. Smacznego!
2 komentarze
Świetnie to wygląda, zdjęcia robią apetyt;)
Ja raczej tradycyjnie – szaszłyki, karkówka, kiełbaski, a czasem szarpnę się na wołowinę sezonowaną od Kiszeczki, z której robię super steki!