Austria - Knedle grysikowe z sosem z białych szparagów

Kuchnia austriacka zdecydowanie jest jedną z najlepiej reprezentowanych na naszym blogu - jej miłośników szczególnie zachęcamy do zapoznania się z przepisamy na wiedeński sznycel z seleraburaczane knedle z Tyrolu czy Grießschmarrn, czyli siekany omlet z kaszy manny. Knedle grysikowe z sosem z białych szparagów zainspirowane są przepisem Roberta Makłowicza z jednego z austriackich odcinków. Przepis na knedle został przez nas jednak dość mocno zmodyfikowany. 

Sezon szparagowy w pełni, więc radzimy korzystać póki można!

Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie lub Facebooku

Składniki (3 porcje, 12 knedli):

Knedle
- 1 kajzerka 
- 175 g kaszy manny vel grysiku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 20 g tłuszczu (wegańskiego masła lub oleju)
- 175 g wody
- 10 g bułki tartej

Sos
- 125 ml białego wina
- 350 g białych szparagów
- 150 ml wegańskiej śmietanki
- sól, pieprz (do smaku)
- opcjonalnie 1/2-1 łyżeczka mąki
- szczypiorek (do podania)

Przygotowanie:

1) Szparagi myjemy i obieramy (ale nie wyrzucamy obierek). Obierki zalewamy winem i gotujemy przez około 20 minut.

2) W międzyczasie kajzerkę kroimy w małe słupki i tostujemy na suchej patelni, w tosterze lub w piekarniku przez kilka minut (aż się trochę podsuszy). Do miski wsypujemy kaszę mannę, dodajemy przyprawy i roztopiony tłuszcz. Dokładnie mieszamy. Wlewamy gorącą wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy kajzerkę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy bułkę tartą, znowu dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.

3) Wywar ze szparagowych obierek przecedzamy (nie wylewamy go, ale wyrzucamy obierki). Do garnuszka wrzucamy pokrojone na ćwiartki szparagi, wlewamy śmietanę i odcedzony wywar. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. 

4) Wyrabiamy knedle - ręce lekko moczymy wodą i formujemy małe knedle (1 łyżeczka ciasta = 1 knedel). Uformowane odkładamy na bok. Możemy mieć wrażenie, że knedle są zbyt maziaste, ale nie powinny się rozpaść w trakcie gotowania. Następnie przekładamy je do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 

5) W międzyczasie sos powinien troszkę zgęstnieć (ale zależy to w dużym stopniu od tego jakiej śmietanki używamy). Jeśli będzie bardzo rzadki, warto go trochę zagęścić - łyżeczkę mąki wsypujemy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki sosu i dokładnie mieszamy, dodajemy kolejne 2-3 łyżki płynu, mieszamy, wlewamy do sosu i zagotowujemy. 

6) W międzyczasie drobno siekamy szczypiorek.

7) Knedle odcedzamy, podajemy je z sosem i posypujemy szczypiorkiem. 

Komentarze