lody orzechowe
Domowe lody Słodkości

Lody orzechowe

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 4 minuty | Porcje : 5 porcji

Lody orzechowe domowej roboty to prawdziwe niebo w gębie! Ich smakiem można cieszyć się cały rok, a ich dużym plusem jest to, że robi się je bardzo szybko, a smakują obłędnie pysznie! Polecam :)

Lody orzechowe przepis

Lody orzechowe kocham miłością tak samo wielką, jak lody karmelowe. Ogólnie chyba miłość do lodów jest u nas rodzinna, bo nie ma osoby w naszej rodzinie, która by za lodami nie przepadała… ale? czy w ogóle na świecie jest ktoś, kto lodów nie lubi? :) Chyba nie! Dlatego jeśli macie ochotę na pyszne domowe lody orzechowe, to chyba 2 razy nie muszę zachęcać do wypróbowania przepisu, prawda? :) Przy okazji zachęcam jeszcze do wypróbowania moic blogowych przepisów na takie lody jak: lody kajmakowe oraz lody Oreo.

Lody orzechowe – składniki:

  • ok. 80 g orzechów włoskich – u mnie 3 pełne garście (opcjonalnie 2-3 łyżki masła orzechowego dobrej jakości)
  • 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 135 g mleka skondensowanego słodzonego (użyłam takiego z puszki, ale może być też z tubki)
domowe lody orzechowe

Przepis na lody orzechowe:

  1. Orzechy obrać z łupinek i posiekać za pomocą noża na małe kawałeczki.
  2. Orzechy przerzucić do garnka. Dodać nieco więcej niż pół szklanki śmietanki kremówki (ok. 130 ml). Przemieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień na najmniejszy i gotować mieszankę przez ok. 4 minuty, co jakiś czas mieszając i uważając, by zawartość garnka nie przypaliła się. Na koniec wlać 135 gramów mleka skondensowanego słodzonego, wymieszać i wyłączyć gaz. Odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce.
  3. Pozostałe 200 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej) ubić na najwyższych obrotach miksera, na sztywną masę. Nie miksować zbyt długo, by ze śmietanki nie zrobić masła.
  4. Do ubitej śmietanki dodać wcześniej schłodzoną masę orzechowo-mleczną i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, tylko do czasu połączenia się składników. Wstawić całość (w misie od miksera) do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ponownie zmiksować lody przez ok. 30 sekund. Znów schować lody do zamrażarki na 30 minut i ponownie po tym czasie zmiksować je przez 30 sekund. Taką czynność powtórzyć jeszcze raz po kolejnych 30 minutach. Zapobiegnie to ewentualnemu powstawaniu kryształków lodu i dzięki temu lody będą bardziej aksamitne i puszyste. Tak 3-krotnie zmiksowane lody przełożyć do pojemnika i zamknąć. Schować do zamrażarki na kolejne 4-5 godzin (w zależności od temperatury chłodzenia Waszej zamrażarki; u mnie po 4 h od ostatniego miksowania lody były już odpowiednio zmrożone, przy temperaturze chłodzenia -20 st. C). Czasami czas chłodzenia musi być dłuższy, jeśli temperatura w Waszym zamrażalniku jest bliższa 0 st. C.
  5. Po tym czasie lody można spokojnie nakładać gałkownicą. Jeśli skusicie się jednak na dłuższe chłodzenie lodów, to warto je wyciągnąć na ok. 10-15 minut szybciej, by nieco odtajały i łatwiej się nakładały. Smacznego!

Porady dotyczące domowych lodów orzechowych:

  • Zamiast orzechów włoskich można użyć masła orzechowego dobrej jakości lub innego rodzaju orzechów, np. laskowych, bądź orzechów nerkowca.
  • Orzechy włoskie można posiekać nożem lub zmiksować na mniejsze kawałki za pomocą malaksera.
  • Do takich lodów można użyć zarówno śmietanki kremówki 30% jak i 36%. Należy jednak pamiętać, by była to słodka śmietanka, a nie zwykła śmietana.
  • Zamiast mleka skondensowanego w puszce, można użyć mleka skondensowanego w tubce. Musi być ono jednak słodzone.
  • Im lepiej schłodzona śmietanka, tym szybciej się ubije na sztywno – ważne jest to szczególnie latem, gdy temperatura otoczenia jest wysoka. W takiej sytuacji warto także porządnie schłodzić misę do ubijania oraz mieszadła miksera.
  • Im bardziej temperatura w Waszym zamrażalniku jest ujemna (np. jest -25 lub -30 st. C) tym lody będą szybciej zmrożone i gotowe do spożycia.
  • Domowe lody orzechowe z powyższego przepisu można także zrobić przy pomocy maszyny do lodówy. W tym celu należy po prostu do maszyny wrzucić ubitą śmietankę oraz masę orzechową i dalej postępować już zgodnie z instrukcją obsługi maszyny do lodów.
lody orzechowe przepis
4.8 / 5 ( 53 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here