Rosyjskie Racuchy na Maślance



Racuchy na maślance

Racuchy na maślance, zwane także jako racuchy rosyjskie, to bardzo smaczne placuszki, które można przygotować błyskawicznie. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a ich smak będziecie wspominać przez długi czas.

Domowe racuchy na maślance to idealny pomysł na śniadanie, kolację, obiad czy deser. Te placuszki świetnie smakują w wersji na ciepło, a także na zimno. Można je zapakować na wynos i zabrać ze sobą do pracy. Racuchy na maślance to ulubiona przekąska dzieciaków. Moje pociechy je uwielbiają i zawsze się cieszą, kiedy je przygotowuję. Zazwyczaj serwuję je z cukrem pudrem lub konfiturą.

Racuchy na maślance są puszyste, wilgotne i bardzo ładnie wyrastają. Składniki na racuchy są ogólnodostępne, a do przygotowania samych racuchów nie potrzebujemy ani drożdży, ani miksera. Można je przygotować w mgnieniu oka!

Jeśli mącie ochotę na pyszne racuchy na maślance, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Te rosyjskie racuchy to prawdziwy raj dla podniebienia. Jestem pewna, że posmakują każdemu z Was, a szczególnie tym najmłodszym.

PRZEPIS NA RACUCHY NA MAŚLANCE



Składniki

  • 500 ml maślanki
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie

  • Maślankę w temperaturze pokojowej przelewamy do miski, następnie wbijamy do niej jajko, które również powinno być wcześniej wyciągnięte z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
  • Do miski wsypujemy wcześniej przesianą mąkę, płaską łyżeczkę soli oraz 2 łyżki cukru. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Na sam koniec dodajemy łyżeczkę sody. Po dodaniu sody należy dosyć długo i bardzo dokładnie mieszać ciasto. Następnie odstawiamy je na kilka minut, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły, a ciasto odpoczęło.
  • Do smażenia racuchów należy wybrać patelnię z grubym dnem. Na patelnię wylewamy olej, powinno go być ok. 3 mm. Kiedy olej się nagrzeje, nakładamy porcję ciasta na patelnię.
  • Racuchy smażymy na średniej mocy palnika, przez ok. 3-4 minuty z jednej strony, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano.
  • Gotowe placuszki odkładamy na papierowy ręcznik, aby je nieco odsączyć z tłuszczu.


Mam nadzieję, że racuchy na maślance Wam posmakowały, a sam przepis zostanie w Waszym menu na dłużej!



Racuchy na maślance

Domowe racuchy to bardzo dobry pomysł na bezmięsny obiad, słodką kolację czy pyszne śniadanie. Sam proces przygotowania racuchów jest bardzo szybki, ponieważ nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. Przygotowanie samego ciasta na racuchy rosyjskie zajmuje zaledwie 10 minut. Racuchy bez drożdży są równie puszyste i ładnie wyrastają, a to wszystko dzięki dodatkowi sody. To właśnie dzięki niej racuchy na maślance są tak błyskawiczne w przygotowaniu.

Podsumowując: Racuchy na maślance zaskoczyły mnie swoim smakiem oraz prostotą wykonania. Nie sądziłam, że w tak krótkim czasie można przygotować te pyszne placuszki. Moim dzieciakom tak posmakowały, że ciągle proszą, abym je przygotowała ponownie.

Racuchy bez drożdży są błyskawiczne w przygotowaniu, dlatego też można je usmażyć w każdej chwili. Gorąco polecam Wam ten przepis!

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

siedem − dwa =