Galette z rabarbarem i migdałami

okragle-ciasto-z-czerwonym-rabarbarem
 
Dziś zapraszam Was na obłędne ciasto, czyli rustykalną tartę. Upiekłam ją z rabarbarem, w końcu mamy na niego teraz sezon i teraz smakuje najlepiej, a do ciasta dodałam jeszcze zmielone migdały. Powiem Wam, że ten dodatek wspaniale urozmaicił smak tej tarty.
Galette z rabarbarem i migdałami jest bardzo proste do przygotowania i robi się  je szybko. Równie szybko znika też z talerzy, bo chrupiące migdałowe ciasto z upieczonym rabarbarem to duet idealny.

Galette z rabarbarem i migdałami
 

 

Galette z rabarbarem i migdałami

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

Ciasto:

  • 140 z zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Wypełnienie:

  • 350 g rabarbaru
  • 2 łyżki trzcinowego cukru
  • cukier puder do posypania

 


Wykonanie

Składniki na ciasto szybo zagniatamy.  Formujemy kulę, owijamy folią i chowamy do lodówki na 60 minut.

Rabarbar kroimy na kawałki o długości 6 cm. Wkładamy do miski i mieszamy z cukrem trzcinowym.

Ciasto wyjmujemy  z lodówki i na podsypanym mąką blacie wałkujemy na kształt koła o średnicy około 30 cm. Układamy na nim rabarbar, zostawiając wolne brzegi, które zawijamy do środka.

Tarte pieczemy przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie około 30 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





 

 



Komentarze