środa, 2 czerwca 2021

Ciasto bananowe z kaszą manną i polewą czekoladową

To ciasto jest pyszne. Pachnie bananami i jest wilgotne, nie zapycha. Takie idealne. Udekorowane domową polewą czekoladą i kolorowymi cukierkami i posypką. Będzie ozdobą każdego stołu, urodzinowego czy innej imprezy.

 


 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

3 jajka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki kaszy manny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 banany

 

Na polewę:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

różowe draże

kolorowa posypka

 

Wykonanie pysznego ciasta:

 

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suche składniki i całość dokładnie ucieramy. Dodajemy rozgniecione banany i ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.

2. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

3. Dekoracja i podanie: Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia polewy.

4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Ciasto można pokroić na 8 sporych porcji. 

Szklanka do odmierzania składania o pojemności 250 ml.

6 komentarzy: