wtorek, 1 czerwca 2021

ZAPIEKANKA Z SELERA NACIOWEGO, ZIEMNIAKÓW, MARCHEWKI I POMIDORÓW Z CYTRYNĄ I SEREM

 Dla miłośników kuchni wegeteriańskiej i nie tylko, mam dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę warzywną z udziałem kopru włoskiego, marchewki, pomidorów i sera żółtego, z dodatkiem cytryny, która nadaje jej subtelnego kwaskowatego smaku. Na pewno ją polubicie!





Przygotowanie: 20 min.

Gotowanie: 40 min.

Proporcje dla osób :

● 10 ziemniaków

● 3 marchewki

● 3 gałązki selera naciowego

● 1 koper włoski (fenkuł)

● 5 pomidorów

● 160 g sera gouda (lub mimolette)

● 1 pęczek natki pietruszki

● 1 pęczek szczypiorku

● 1,5 cytryny bio

● 3 łyżki oliwy z oliwek

● sól morska

● 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ziemniaki obierz i umyj, pokrój na kawałki i ugotuj na parze przez około 10 do 15 min, aż będą miękkie.

Rozgnieć je wiedelcem, dodaj oliwę i pieprz, posól, wymieszaj i odstaw.

Marchewkę obierz i umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gałązki selera umyj, z fenkuła odetnij twardą podstawę bulwy, usuń twarde wierzchnie liście, pokrój seler i fenkuł w drobną kostkę.

Pomidory umyj, usuń szypułki,  pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce, pokrój drobno natkę pietruszki i szczypiorek. Cytrynę umyj, osusz i zetrzyj na tarce do cytrusów skórkę, wyciśnij sok z cytryn.

Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do natłuszczonej formy do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię, na wierzch wyłóż rozgniecione ziemniaki, wstaw do piekarnika na około 30-40 min, aż warzywa będą miękkie, a wierzch zapiekanki się przyrumieni. Podawaj np. z sałatą karbowaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz