Francuskie grzanki z pieca Croque Madame

Francuskie grzanki z pieca Croque Madame

Poniżej znajdziesz pomysł na rozkoszne francuskie śniadanie, które zyskało wielu miłośników na całym świecie. Chrupiące grzanki wiejskiego pieczywa skąpane w sosie beszamelowym, z szynką, cheddarem i jajem na twardo. Gorące śniadanie prosto z piekarnika, zwieńczone jajem sadzonym z półpłynnym żółtkiem. Do grzanek świetnie sprawdzi się garstka chrupiących sałat skropiona sosem vinegret oraz ulubiona kawa.

Francuskie grzanki z beszamelem i jajkiem sadzonym

Francuskie grzanki z beszamelem i jajkiem sadzonym

5.0 z 1 głos
Danie: ŚniadanieKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

260

kcal

Słynne francuskie pieczone tosty z beszamelem i jajkiem sadzonym. Śniadaniowe chrupiące grzanki skąpane w beszamelu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 duże kromki wiejskiego chleba

  • 4 łyżki tartego sera cheddar gruyere

  • 4 plastry szynki dobrej jakości

  • 1 łyżeczka miękkiego masła

  • 1 łyżeczka musztardy dijon

  • 2 jajka ściółkowe

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • BESZAMEL
  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 350 ml mleka

  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • SOS BESZAMELOWY
  • W niewielkim rondelku rozpuść masło. Na płynne masło wsyp mąkę, podgrzewaj mieszając przez 2 minuty aż mąką się sparzy i stworzy z masłem jednolitą strukturę.
  • Do zasmażki wlej mleko, podgrzewaj i mieszaj rózgą kuchenną aż uzyskasz zagęszczoną budyniową konsystencję. Proces gęstnienia beszamelu może potrwać do 10 minut, aż mleko uzyska odpowiednią temperaturę. Pod koniec dopraw gałką muszkatołową, solą i mielonym pieprzem.
  • GRZANKI CROQUE MADAME
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni grzanie góra dół. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, będzie potrzebna do upieczenia grzanek.
  • Kromki pieczywa posmaruj z jednej strony masłem i wstaw na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Chlebek powinien nabrać odrobinę chrupkości. Grzanki wyjmij z piecyka, ale nie wyłączaj piekarnika gdyż będzie jeszcze potrzebny.
  • 2 przygotowane grzanki posmaruj po wewnętrznej stronie musztardą dijon, następnie ułóż po 2 plasterki szynki. Wylej połowę sosu beszamelowego i od góry przykryj 2 grzanką tworząc coś w rodzaju tosta. Na wierzch wylej resztę beszamelu i posyp tartym cheddarem. Podwójne grzanki ponownie wstaw do wciąż grzejącego piekarnika na 10 minut.
  • W międzyczasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego i usmaż 2 jaja sadzone. Postaraj się by białko było ścięte, a żółtko pozostało nieco płynne. Jajka sadzone ułóż na upieczonych, rumianych grzankach.

Uwagi:

  • Tosty Croque Madame najlepiej smakują w porze śniadaniowej z ulubioną kawą, podane z lekką sałatką skąpaną w sosie vinegret.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*