wtorek, 1 czerwca 2021

Francuskie ciastka ,,poduszeczki'' z budyniem

Proste i pyszne ciastka z ciasta francuskiego. Na podwieczorek, na wycieczkę, na piknik i na poczęstunek dla gości. Długo utrzymują świeżość. Można oprószyć cukrem pudrem, będą wtedy bardziej słodkie. Polecam.

 




Potrzebujemy:

2 opakowania ciasta francuskiego

1 budyń waniliowy

2 łyżki cukru

półtorej szklanki mleka

 

 

Wykonanie pysznych poduszeczek z budyniem:

 

1. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy.

2. Ciasta wyjmujemy z lodówki, pozostawiamy 10 minut rozwinięte w temperaturze pokojowej. Następnie kroimy w prostokąty, nakładamy po porcji budyniu i składamy na pół tak żeby powstała kwadratowa poduszeczka, widelcem łączmy brzegi i nakłuwamy z wierzchu.

3. Poduszeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut do ładnego zrumienienia się. 

4. Upieczone ciastka studzimy. Podajemy. Smacznego życzę. Można oprószyć cukrem pudrem.


Moje rady:

Ciastka można oprószyć cukrem pudrem.

Wychodzi około 3 blaszki ciastek.

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię cacuszka z ciasta francuskiego. Pysznie to wymyśliłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, lubię takie lekkie, słodkie przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja od czasu do czasu też lubię, bo mnóstwo kalorii :)

      Usuń