W poszukiwaniu lekkości i smaku. Cukinia faszerowana ziołami z kaszą bulgur i mozzarellą przygotowana na parze. Ta cukinia to danie dla amatorów cukinii ale i nie tylko. Wgryzą się w nią chętnie również ceniący sobie zdrowe nawyki żywieniowe oraz unikający mięsa.

INNE PYSZNE I ZDROWE DANIA:
  SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI  
  CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE Z MANGO  
  SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z DRESSINGIEM CYTRUSOWYM  
  CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE  
  SEZAMOWA SAŁATKA Z JABŁKIEM, ORZECHAMI PECAN I SZPINAKIEM  
  SAŁATKA ARBUZOWA Z MIĘTĄ I HALLOUMI  
  SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH  
  KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU  
  SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I SEZAMOWYM DRESSINGIEM  
  SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ  
  KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ  
  SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI  
  SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ  

Cukinia faszerowana ziołami z kaszą bulgur i mozzarellą na parze

Cukinia faszerowana ziołami z kaszą bulgur i mozzarellą na parze:
– Lekka i smaczna
– Bogactwo witamin
– Idealna dla amatorów cukinii
– Dla wegetarian
– Dla ceniących sobie zdrowe odżywianie

Cukinia faszerowana ziołami z kaszą bulgur i mozzarellą na parze

ILOŚĆ PORCJI: 3
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– Cukinia – 3 okrągłe sztuki
– Kasza bulgur sucha 60g
– Szczypiorek – posiekana czubata łyżka
– Bazylia świeża – posiekana czubata łyżka
– Natka pietruszki – posiekana czubata łyżka
– Mozzarella light – kulka 100g
– Cebula – średnia sztuka
– Czosnek – ząbek
– Sos teriyaki – 1 łyżka
– Babka jajowata – 1 płaska łyżka (opcjonalnie)
– Sól do smaku
– Pieprz do smaku
– Oliwa z oliwek

PRZEPIS:
1. Cukinie umyj, odetnij z nich „kapelusze”, za pomocą łyżki wydrąż miąższ.
2. Kaszę bulgur zalej wrzątkiem w proporcji 1:1 i przykryj na około 10 minut.
3. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek.
4. Do cebuli dołóż drobno posiekany wydrążony miąższ cukinii. Posól i popieprz do smaku. Dodaj sos teriyaki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
5. Do warzyw na patelnię dodaj kaszę, posiekane zioła: szczypiorek, bazylię oraz natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj.
6. Farsz odstaw do przestudzenia.
7. Do przestudzonego farszu dodaj mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę, łyżę mielonej babki jajowatej i dokładnie wymieszaj.
7. Faszeruj wcześniej wydrążone cukinie.
8. Paruj w rozgrzanym urządzeniu lub garnku do gotowania na parze, wraz z „kapeluszami” około 25 minut.

CUKINIA FASZEROWANA ZIOŁAMI Z KASZĄ BULGUR I MOZZARELLĄ NA PARZE

Czas przygotowania40 minuty
Czas gotowania25 minuty
Porcje: 3
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Cukinia – 3 okrągłe sztuki
  • Kasza bulgur sucha 60g
  • Szczypiorek – posiekana czubata łyżka
  • Bazylia świeża – posiekana czubata łyżka
  • Natka pietruszki – posiekana czubata łyżka
  • Mozzarella light – kulka 100g
  • Cebula – średnia sztuka
  • Czosnek – ząbek
  • Sos teriyaki – 1 łyżka
  • Babka jajowata – 1 płaska łyżka (opcjonalnie)
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

PRZEPIS

  • Cukinie umyj, odetnij z nich „kapelusze”, za pomocą łyżki wydrąż miąższ.
  • Kaszę bulgur zalej wrzątkiem w proporcji 1:1 i przykryj na około 10 minut.
  • Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek.
  • Do cebuli dołóż drobno posiekany wydrążony miąższ cukinii. Posól i popieprz do smaku. Dodaj sos teriyaki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Do warzyw na patelnię dodaj kaszę, posiekane zioła: szczypiorek, bazylię oraz natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj.
  • Farsz odstaw do przestudzenia.
  • Do przestudzonego farszu dodaj mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę, łyżę mielonej babki jajowatej i dokładnie wymieszaj.
  • Faszeruj wcześniej wydrążone cukinie.
  • Paruj w rozgrzanym urządzeniu lub garnku do gotowania na parze, wraz z „kapeluszami” około 25 minut.
Cukinia faszerowana ziołami z kaszą bulgur i mozzarellą na parze

SMACZNEGO!