Sałatka z warzyw z grilla

kolorowe-warzywa-w-plastrach

 

Dziś mam dla Was pyszną sałatkę z grillowanych warzyw podaną z dodatkiem koziego sera i pomidorków. Uwielbiam takie lekkie dania i w sezonie grillowym często je przygotowuję. Mięsożercy mogą sobie jeszcze ugrillować kiełbasę lub pierś z indyka. Sałatkę możemy podawać i na ciepło i na zimno. W obydwu wersjach będzie pyszna.

Do mojego dania wybrałam bataty, marchewkę i bakłażana, ale doskonale będzie tu też pasowała papryka lub ziemniaki.


Sałatka z warzyw z grilla



Sałatka z warzyw z grilla

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki: 

  • 1 batat
  • 1 marchewka
  • 1 mały bakłażan  
  • garść listków szpinaku
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 3 plasterki koziego sera
  • oliwa z oliwek EV
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • świeże zioła


Wykonanie

Batata i bakłażana kroimy w plasterki, marchewkę w słupki. Smarujemy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i rozmarynem. Grillujemy na rozgrzanym grillu, aż warzywa będą miękkie. Warzywa możemy także przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku.

W misce układamy listki szpinaku, grillowane warzywa, pomidorki i ser. Wszystko posypujemy pieprzem, solą, świeżymi ziołami i skrapiamy oliwą. Podajemy w towarzystwie greckiego jogurtu.



Komentarze