Prostota składników, bogactwo smaków, niecodzienne połączenie. Takie właśnie są szparagi z truskawkami na rukoli. Te szparagi to eksplozja zdrowia i witamin. Dla odrobiny szaleństwa całość skropiłam dressingiem z oliwy, sosu sojowego i płatków chili. Brzmi może jak brokuł z lodami, ale smakuje wyśmienicie! I jeszcze te kolory…

INNE PYSZNE I ZDROWE DANIA:
  CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE Z MANGO  
  SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z DRESSINGIEM CYTRUSOWYM  
  CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE  
  SEZAMOWA SAŁATKA Z JABŁKIEM, ORZECHAMI PECAN I SZPINAKIEM  
  SAŁATKA ARBUZOWA Z MIĘTĄ I HALLOUMI  
  SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH  
  KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU  
  SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I SEZAMOWYM DRESSINGIEM  
  SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ  
  KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ  
  SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI  
  SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ  

SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI

Szparagi z truskawkami na rukoli:
– Prostota składników
– Bogactwo smaków
– Niecodzienne połączenie
– Eksplozja zdrowia i witamin
– Wyśmienite

SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI

ILOŚĆ PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– Szparagi – opakowanie BIO – 250g
– Garść duża rukoli
– 6 ładnych większych truskawek
– Kilka listków świeżej bazylii
– Garść kiełków słonecznika
– 2 łyżki płatków migdałowych
– 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
– 1 łyżka sosu sojowego
– sól i pieprz do smaku
– chili w płatkach do smaku

PRZEPIS:
1. Szparagi zblanszuj krótko w osolonym wrzątku. Przelej zimną wodą.
2. Truskawki pokrój w równe plasterki.
3. Z oliwy, sosu sojowego, płatków chili, soli i pieprzu przygotuj dressing.
4. Na talerzach ułóż po porcji rukoli, szparagów oraz truskawek w plasterkach.
5. Dodaj płatki migdałów, kiełki słonecznika.
6. Całość skrop wcześniej przygotowanym dressingiem.

SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI

Prep Time15 minutes
Cook Time15 minutes
Servings: 2
Author: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Szparagi - opakowanie BIO – 250g
  • Garść duża rukoli
  • Truskawki - 6 ładnych większych sztuk
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Garść kiełków słonecznika
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • chili w płatkach do smaku

PRZEPIS

  • Szparagi zblanszuj krótko w osolonym wrzątku. Przelej zimną wodą.
  • Truskawki pokrój w równe plasterki.
  • Z oliwy, sosu sojowego, płatków chili, soli i pieprzu przygotuj dressing.  
  • Na talerzach ułóż po porcji rukoli, szparagów oraz truskawek w plasterkach.
  • Dodaj płatki migdałów, kiełki słonecznika.
  • Całość skrop wcześniej przygotowanym dressingiem
SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI

SMACZNEGO!