Jagodzianki Z Twarogiem I Mrożonymi Jagodami

by - 5/29/2021 08:00:00 AM

Nadszedł czas aby pozbyć się zapasów owocowych z zamrażarki i w pierwszej kolejności w ruch poszły jagody z których powstały pyszne jagodzianki :)








Składniki na około 9-10 jagodzianek


Na zaczyn:

  • 25 g drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
Na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1 całe jajko kl. M
  • 4 łyżek cukru 
  • około 40 g masła roztopionego
  • parę kropel esencji waniliowej
  • szczypta soli
Nadzienie z jagód :
  • 120 g jagód mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub bułki tartej

Nadzienie z twarogu:
  • 200 g kremowego twarogu
  • 4-5 łyżeczek cukru (razem z waniliowym)
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
Lukier:
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody lub poł na pół z sokiem cytrynowym


1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, wbijamy jajko, dodajemy esencję waniliową oraz szczyptę soli.
Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.

3. W tym czasie mieszamy twaróg z cukrem/cukrami i śmietanką.
4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na 9 lub 10 kulek. 
5. Każdą kulkę rozpłaszczamy i nakładamy po łyżeczce twarogu oraz jagód (Możemy też wymieszać jagody z twarogiem, ja wolałam nakładać je osobno) i zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

Upieczone wykładamy na kratkę do ostygnięcia, a następnie polewamy je lukrem wcześniej przygotowanym.





Podobne Posty

10 comments

  1. Uwielbiam drożdżówki z jagodami a Twoje wyglądają mega smacznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuje, były tak pyszne że w ekspresowym tempie je zjedliśmy :)

      Usuń
  3. Kiedy widzę takie pyszności, od razu tęsknię za latem i plażą :) Apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, oj mi też przypominają się wakacje :)

      Usuń
  4. robiłam kiedyś podobne są przepyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych