Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Tort michałkowy

 Tort to jedyny w swoim rodzaju deser. Jest wykwintny i zarazem bardzo smaczny. Nie znam osoby, która by nie lubiła tortu. Moja dzisiejsza propozycja to tort michałkowy czyli słodkie nawiązanie do znanych cukierków. Mamy tu pyszny i puszysty biszkopt, przełożony dwoma kremami. Jasny krem waniliowy oraz ciemny o smaku czekoladowym. W obydwu przypadkach mamy dodatek mielonych orzechów włoskich, które są elementem łączącym całe ciasto. Moim zdaniem jest to ciasto, które doskonale wpisuje się w obecnie w czas przyjęć. Tort zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Polecam !

Składniki:

ciasto biszkoptowe

200 g mąki pszennej

100 g cukru

8 g proszku do pieczenia

6 jajek

krem waniliowy

250 ml śmietany 30%

250 g serka mascarpone

40 g mleka w proszku

40 g orzechów mielonych

10 g śmietanfixu

krem czekoladowy

250 ml śmietany 30%

250 g serka mascarpone

200 g kremu czekoladowego

40 g orzechów mielonych

10 g śmiatanfixu

nasączenie

50 ml wody

30 ml soku z cytryny

dekoracja

100g orzechów włoskich

50 g michałków jasnych

50 g michałków czekoladowych

Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 50 minut w 1890 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty.

Krem waniliowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. 

Krem czekoladowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy. Miksujemy. Dodajemy orzechy mielone. Mieszamy.

Nasączenie: Łączymy wodę i cytrynę.

Blaty ciasta delikatnie nasączamy. Przekładamy kremem czekoladowym i waniliowym. Boki smarujemy pozostałym kremem. Boki dekorujemy zmielonymi orzechami. Michałki kroimy na paski. Dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.



Smacznego !

Źródło: Tort 'Dwa Michały' | Moje Wypieki


Komentarze

Popularne posty

Drukuj