piątek, 28 maja 2021

Grillowane pory z kaparami


Grillowane pory z kaparami, orzechami włoskimi, śliwkami wędzonymi i parmezanem. Grillowane pory można podawać do steków, piersi kurczaka, wędzonego tofu, filetów pstrąga.

Przepis według przepisu Agaty Wojdy.




- 4 niezbyt duże pory – tylko białe części (zielone można użyć do zupy),

- 2 czubate łyżki kaparów,

- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,

- sok z 1 cytryny,

- 1 łyżeczka miodu ,

- parmezan w płatkach lub drobno starty (wersja wegetariańska - drożdżowe płatki nieaktywne),

- 1 drobno posiekany ząbek czosnku,

- kilka mięsistych, wędzonych śliwek,

- 5 filecików solonego anchois,

- 1 łyżka natki pietruszki

- oliwa lub olej rzepakowy

- pieprz,

- sól,

- cukier,



Pory przekroić wzdłuż na pół. Umyć. Osuszyć.

Oprószyć solą i cukrem, skropić olejem.

Grillować do miękkości, smarując w trakcie grillowania olejem.

Do miseczki wlać sok cytrynowy, dodać miód, rozgnieciony czosnek i wymieszać.

Śliwki suszone pokroić w cienkie plasterki.

Do sosu dodać kapary, śliwki i anchois.

Grillowane pory pokroić na kawałki długości 3 cm.

Pory ułożyć na talerzu, polać sosem.

Oprószyć solą i pieprzem.

Na wierzchu ułożyć plasterki parmezanu i posypać natką pietruszki.



Do grillowanych porów wino różowe niemieckie Ernst Bretz Spätburgunder Rosé halbtrocken 2019, Rheinhessen.




zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz